måndag 27 maj 2024

Om Gud, Del 19

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-05-27

[11:2] Den (=Koran) proklamerar; "Ni ska inte dyrka annat än GUD. Jag kommer till er från Honom som en varnare, och som en bärare av goda nyheter. [11:3] "Ni ska sträva efter er Herres förlåtelse, och sedan vända er till Honom i ånger. Han kommer då att välsigna er generöst under en förutbestämd tid, och ge Sin nåd till de som förtjänar den. Vänder ni er bort, befarar jag att ni går straffet på en storslagen dag till mötes."

[11:4] Till GUD är er slutliga återvändo, och Han är Allsmäktig.

[11:5] Sannerligen, döljer de sina innersta tankar, som om det skulle hindra Honom från att känna till dem. I själva verket, när de täcker sig själva med sina kläder, känner Han till alla deras hemligheter och tillkännagivelser. Han känner till de innersta tankarna.

[11:6] Det finns inte en enda varelse på jorden vars försörjning inte garanteras av GUD. Och Han känner till dess riktning och dess slutliga öde. Allt är nerskrivet i ett fulländat dokument.

[11:7] Han är Den som skapade himmlarna och jorden på sex dagar och Hans (jordliga) herravälde var helt täckt av vatten för att testa er och för att urskilja de bland er som verkar rättfärdighet. Ändå, när du säger, "Ni kommer att återupplivas efter döden," brukade de som inte trodde säga, "Detta är uppenbarligen magi."

[11:12] Du kanske vill bortse från en del av det som uppenbaras för dig, och du kanske blir irriterad över det. Dessutom kanske de säger, "Hur kommer det sig att ingen skatt kommer ner till honom, eller en ängel?" Du är bara en varnare; GUD kontrollerar alla ting. * ingen tvång i religion, bara gud dömer.

[11:17] Vad gäller de som får ett solitt bevis från sin Herre, rapporterat av ett vittne från Honom, och innan det, var Moseboken ett föregående exempel och en nåd, kommer de absolut att tro. Vad gäller de som inte tror bland de olika grupperna, väntar Helvetet dem. Hys inga tvivel; detta är sanningen från er Herre, men de flesta människorna tror inte.

[11:18] Vilka är ondare än de som hittar på lögner om GUD? * Om Iranier och deras hadither om Gud. De kommer att ställas inför sin Herre, och vittnena kommer att säga, "Det var dessa som ljög om sin Herre. GUDs förbannelse har drabbat överträdarna."

[11:103] Detta borde vara en läxa för de som fruktar straffet i Livet Efter Detta. Det är en dag då alla människor kommer att föras samman - en dag att bevittnas.

[11:104] Vi har utsett en bestämd tidpunkt för det att äga rum.

[11:105] Dagen det sker, kommer ingen själ att yttra ett enda ord, förutom enligt Hans vilja. * Olika rang för varje människa. En del kommer att vara miserabla, andra lyckliga.

[11:110] Vi har givit Moses skriften, men den ifrågasattes, och vore det inte för ett ord redan fastställts av er Herre, skulle de ha dömts omedelbart. De är fulla av tvivel om det, misstänksamma. [11:111] Er Herre kommer säkerligen att belöna alla för deras gärningar. Han är fullt Medveten om allt de gör. [11:112] Fortsätt därför på vägen du ålagts följa, tillsammans med de som ångrat sig med dig, och överträd inte. Han Ser allt ni gör.

[11:115] Ni ska ihärdigt hålla ut, för GUD misslyckas aldrig med att belöna de rättfärdiga.

[11:117] Er Herre utplånar aldrig ett samhälle orättvist, medan dess invånare är rättfärdiga.

[11:118] Om er Herre så önskat, skulle alla människor på jorden tillhört en församling (av troende). * Man ska vara förenad. Men de kommer alltid att tvista om (sanningen). [11:119] Endast de som välsignats av nåd från er Herre (kommer inte att bestrida sanningen). Det är anledningen till att Han skapade dem. Er Herres dom har redan utfärdats: "Jag kommer att fylla Helvete med jinner och människor, alla tillsammans."

[11:123] Himmlarnas och jordens framtid tillhör GUD, och alla ting kontrolleras av Honom. Ni ska dyrka Honom och lita på Honom. Er Herre är aldrig omedveten om någonting ni gör.

[12:106] Majoriteten av de som tror på GUD, gör inte det utan att begå idoldyrkan. [12:107] Har de några garantier för att ett överväldigande straff från GUD inte kommer att drabba dem, eller att Timmen inte kommer att komma till dem, när de minst anar det?

[13:2] GUD är Den som upphöjde himmlarna utan synliga pelare, och intog därefter all auktoritet. Han gjorde solen och månen underdåniga, var och en löpande (i sin bana) under en förutbestämd tid. Han kontrollerar alla ting, och förklarar uppenbarelserna så att ni ska kunna uppnå övertygelse om att möta er Herre.

[13:3] Han är Den som konstruerade jorden och placerade berg och floder på den. Och de olika sorters frukterna gjorde Han par - manliga och kvinnliga. Natten övertar dagen. Det är säkra bevis för människor som tänker.

[13:6] De utmanar dig att frambringa fördömelse över dem i stället för att bli rättfärdiga! * De vill ha straff. Tillräckligt med föregående exempel har satts för dem. Er Herre är sannerligen full av förlåtelse mot människorna, trots deras överträdelser, * Gud förbiser synder. er Herre är också sträng när det gäller att verkställa straff.

[13:8] GUD vet vad varje kvinna bär på, och vad varje sköte ger ifrån sig eller tar emot. Allt Han gör är perfekt beräknat.

[13:9] Den Som Känner till alla hemligheter och tillkännagivelser; den Ojämförlige, den Högste.

[13:11] Skift (av änglar) turas om, och stannar hos var och en av er - de är framför er och bakom er. De stannar hos er, och vakar över er enligt GUDs befallningar. Således förändrar GUD inga omständigheter för människorna såvida de inte själva beslutar sig för att ändra på sig. Om GUD önskar motgång för någon, kan ingen kraft stoppa det. För de har ingen annan än Honom, som Herre och Mästare.

[13:12] Han är Den som visar er blixten som en källa till fruktan, liksom hopp, och Han initierar de laddade molnen.

[13:13] Åskan prisar Hans prakt, liksom änglarna, av vördnad för Honom. Han sänder blixtnedslagen, som slår ner enligt Hans vilja. Ändå argumenterar de om GUD, trots att Hans makt är obeskrivlig.

[13:15] Alla i himmlarna och på jorden prostrerar inför GUD, villigt eller ovilligt, det gör även deras skuggor, på mornarna och kvällarna.

[13:17] Han sänder ner vatten från skyn, så att floderna svämmar över, sedan producerar forsarna rikligt med skum. På liknande sätt bildas skum när de använder eld för att förädla metaller till smycken eller utrustning. GUD skildrar således liknelserna för sanning och lögn. Vad skummet beträffar går det till spillo, medan det som gynnar människorna ligger kvar nära marken. GUD skildrar på så sätt liknelserna.

[13:26] GUD är Den som ökar gåvorna för vem Han vill, eller undanhåller dem. De har blivit helt upptagna med detta livet, och detta livet jämfört med Livet Efter Detta är lika med noll.

[13:31] Även om en Koran fick berg att flytta sig, jorden att slås i spillror eller döda att tala (kommer de inte att tro). GUD kontrollerar alla ting. Är det inte dags för de som tror att ge upp, och inse, att om GUD så önskade, skulle Han kunnat vägleda alla människor? De som inte tror kommer att fortsätta drabbas av olyckor till följd av sina egna gärningar, eller ha olyckor inträffa i deras närhet, tills GUDs löfte är uppfyllt. GUD kommer aldrig att ändra det förutbestämda ödet.

[13:32] Budbärare före dig har förlöjligats; Jag lät de som inte trodde hållas, sedan straffade Jag dem. Hur hemskt var inte Mitt straff!

[13:33] Finns det någon likvärdig Den som kontrollerar varenda själ? Ändå sätter de upp idoler som de likställer med GUD. Säg, "Namnge dem. Informerar ni Honom om någonting på jorden som Han inte känner till? Eller fabricerar ni på tomma ord?" De icke troendes sammansvärjningar har sannerligen smyckats i deras ögon. Således avleds de från den rätta vägen. Den GUD vilseleder kan aldrig hitta en vägledande lärare. * Ingen tvång i religion.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar