måndag 20 maj 2024

Om Gud, Del 13

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                      2024-05-20

[6:38] Alla varelser på jorden, alla fåglar som flyger med vingar, är samhällen som ni. Vi har inte utelämnat någonting i denna bok.** Till sin Herre, kommer alla dessa varelser att sammankallas.

[6:39] De som avvisar våra bevis är döva och stumma, i totalt mörker. GUD vilseleder vem Han vill, och vägleder vem Han vill på en rak väg.

[6:40] Säg, "Vad skulle hända om GUDs straff kom till er, eller om Timmen kom till er; skulle ni då, ärligt talat, be till annat än GUD? [6:41] Faktum är att: endast Honom ber ni till, och Han besvarar er bön om Han så vill, och ni glömmer bort era idoler.

[6:51] Och predika med denna (Koran) för de som vördar sammankallningen inför sin Herre - de har ingen vid sidan av Honom som Herre och Mästare, ej heller någon medlare - så att de ska kunna uppnå frälsning.

[6:52] Och avfärda inte de som ber till sin Herre dag och natt, som låter sig uppfyllas av endast Honom. Du ansvarar inte för deras bedömning, ej heller ansvarar de för bedömningen av dig. * Bara Gud dömer. Avfärdar du dem, kommer du att vara en överträdare. [6:53] På så sätt testar vi människorna genom varandra, för att (hånfullt) låta dem säga, "Är detta människorna ibland oss som är välsignade av GUD?" Är inte GUD medveten om de tacksamma?

[6:54] När de som tror på våra uppenbarelser kommer till dig ska du säga, "Salamun 'Alaykum (Frid vare med dig). Er Herre har fastställt att nåd är Hans attribut. Därav följer att , för den av er som begår en överträdelse av okunnighet, som sedan ångrar sig och omformar sig, är Han Förlåtande, Barmhärtigast."

[6:59] Hos Honom finns nycklarna till alla hemligheter; ingen känner till dem förutom Han. Han känner till allting på land och i havet. Inte ett löv faller utan Hans vetskap. Ej heller finns det ett korn i jordens djup. Ej heller finns det någonting vått eller torrt, som inte är nedskrivet i ett fulländat dokument.

[6:60] Han är Den som sätter er i döden under natten, som känner till de allra minsta av era handlingar under dagen. Han återupplivar er varje morgon tills er livstid har uppfyllts, därefter återvänder ni slutligen till Honom. Då kommer Han att informera er om allt ni har gjort.

[6:61] Han är Överlägsen Sina varelser och Han utser vakter för att skydda er. När den fastställda tidpunkten för döden kommer till någon av er, sätter våra budbärare honom i döden utan dröjsmål. [6:62] Därefter skickas alla tillbaka till GUD, sin rättmätige Herre och Mästare. Absolut, är Han den yttersta domaren; Han är den mest exakta granskaren.

[6:72] "Att iakttaga Kontaktbönerna (Salat) och vörda Honom - Han är Den, inför vilken ni kommer att sammankallas (för granskningen)."

[6:73] Han är Den som skapade himmlarna och jorden, sanningsenligt. När Han säger, "Var," så är det. Hans ord är den absoluta sanningen. Allt herravälde tillhör Honom på dagen som hornet blåses. Den Som Känner till alla hemligheter och tillkännagivelser, Han är den Visaste, den Medvetne.

[6:82] De som tror, som inte förorenar sin tro med idoldyrkan, har förtjänat de perfekta tryggheten och de är verkligt vägledda. [6:83] Sådant var vårt argument, med vilket vi bestyrkte Abraham gentemot hans folk. Vi upphöjer vem vi vill till högre ranger. Er Herre är den Visaste, Allvetande.

[6:87] Från deras (=Budbärare och profeterna) förfäder, deras avkomlingar och deras syskon, valde vi många och vägledde dem på en rak väg. [6:88] Sådan är GUDs vägledning, med vilken Han vägleder vem Han än väljer bland Sina tjänare. Hade någon av dem fallit in i idoldyrkan, skulle deras verk ha tillintetgjorts.

[6:95] GUD är Den som får kornen och fröna att spricka och gro. Han producerar det levande från det döda och det döda från det levande. Sådan är GUD; hur kan ni avvika!

[6:96] Vid dagens inbrott får Han morgonen att gry. Han gjorde natten stilla, och Han lät solen och månen fungera som anordningar för beräkning. Sådan är den Allsmäktiges, den Allvetandes design.

[6:97] Och Han är Den som skapade stjärnorna för att vägleda er i mörkret, på land och till havs. Vi klargör på så sätt uppenbarelserna för människor som vet.

[6:98] Han initierade er från en person och fastställde er väg, liksom ert yttersta öde. Vi klargör på så sätt uppenbarelserna för människor som förstår.

[6:99] Han är Den som sänder ner vatten från skyn, med vilket vi producerar alla sorters växter. Från det gröna ämnet producerar vi mängder av komplicerade frön, palmträd med hängande klasar, trädgårdar av vindruvor, oliver och granatäpplen; frukter som är lika, men ändå olika. Betrakta dess frukter, när de växer och mognar. Detta är tecken för människor som tror. [6:100] Ändå sätter de upp idoler från jinnerna vid sidan av GUD, fast Han är Den som skapade dem. De tillskriver Honom till och med söner och döttrar, utan någon kunskap. Prisad vare Han. Han är den Högsta, ojämförlig deras påståenden.

[6:101] Den Som Initierat himmlarna och jorden. Hur skulle Han kunna ha en son när Han aldrig haft en maka? Han skapade allt och Han är fullt medveten om allt. [6:102] Sådan är GUD er Herre, det finns ingen annan gud än Honom, Skaparen av alla ting. Endast Honom ska ni dyrka. Han kontrollerar allting.

[6:103] Ingen syn kan omge Honom, men Han omger alla syner. Han är den Medlidsamme, den Medvetne.

[6:107] Om GUD så önskat, skulle de inte ha dyrkat idoler. Vi utsåg inte dig till att vara deras förmyndare, ej heller är du deras försvarare. * ingen tvång i religion.

[6:108] Förbanna inte idolerna de sätter upp vid sidan av GUD, så att de inte hädar och förbannar GUD av okunnighet. Vi har smyckat alla gruppers gärningar i deras ögon. * Ändå man grundar lagar (som tvång hijab) för att folk förbanna Gud! Slutligen återvänder de till sin Herre, då Han informerar dem om allt de har gjort.

[6:112] Vi har låtit varje profets fiender - människo och jinndjävlar - inspirera varandra med vackra ord, för att bedra. Om er Herre så önskat, skulle de inte ha gjort det. Ni ska ignorera dem och deras påhitt. * man kan umgås med andra.

[6:115] Er Herres ord är fullständiga, i sanning och rättvisa. Ingenting ska ersätta Hans ord. Han är Den Som Hör, den Allvetande. * inga andra hadither vid sidan av Koran.

[6:117] Er Herre är fullt medveten om de som avviker från Hans väg, och Han är fullt medveten om de som är vägledda.

[6:119] Varför skulle ni inte äta av det, över vilket GUDs namn har uttalats? Han har detaljerat för er vad som är förbjudet för er, såvida ni inte tvingas. Många människor vilseleder verkligen andra med sina personliga åsikter, utan kunskap. Er Herre är fullt medveten om de som överträder.

[6:124] När ett mäktigt bevis kommer till dem, säger de, "Vi kommer inte att tro om vi inte får det som GUDs budbärare får!" GUD vet exakt vem som är bäst kvalificerad att förmedla Hans budskap. Sådana brottslingar kommer att lida förnedring hos GUD, och hemskt straff till följd av deras onda intrigspel.

[6:125] För den GUD vill vägleda, gör Han bröstet vidöppet för Underkastelse. Och den Han vill vilseleda, gör Han bröstet otåligt och ansträngt, likt den som klättrar mot skyn. GUD placerar på så sätt en förbannelse över de som vägrar tro. * Ingen tvång i religion.

[6:126] Detta är den raka vägen till er Herre. Vi har förklarat uppenbarelserna för människor som tar sig i akt. [6:127] De har förtjänat fridens boning hos sin Herre; Han är deras Herre och Mästare, som belöning för deras verk.

[6:128] Den dagen kommer, då Han sammankallar dem alla (och säger): "O ni jinner, ni har gjort anspråk på mängder av människor." Deras mänskliga följeslagare kommer att säga, "Vår Herre, vi njöt av varandras sällskap tills vi slösat bort livstiden Du fastställt för oss." Han kommer att säga, "Helvetet är ert öde." De vistas däri för evigt, enligt GUDs vilja. Er Herre är Vis, Allvetande.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar