torsdag 30 maj 2024

Om Gud, Del 22

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                     2024-05-30

[16:105] De enda som hittar på falska läror är de som inte tror på GUDs uppenbarelser; det är de riktiga lögnarna. * Om iranier som hittar på hadither, ingen annan hadith förutom Koran.

[16:106] De som inte tror på GUD, efter att ha uppnått tro, som sedan nöjer sig helt med att inte tro, har ådragit sig vrede från GUD. * Man får avsäga sin religion. De enda som kan förlåtas är de som tvingas erkänna otro medan deras hjärtan är fulla av tro.* Allegorisk vers, Faraos folk trodde på Moses och var inte emot att korsfästas, se verser 16:107-110. [16:107] Det är för att de prioriterat detta livet över Livet Efter Detta, och GUD vägleder inte sådana icke troende människor. [16:108] Det är de vars hjärtan, hörsel, och syn som GUD förseglat. Följaktligen förblir de omedvetna. [16:109] Utan någon tvekan, kommer de att vara förlorare i Livet Efter Detta. [16:110] Vad gäller de som emigrerar på grund av förföljelse, som sedan fortsätter att sträva och ihärdigt hålla ut, är er Herre, på grund av allt detta, Förlåtare, Barmhärtigast.

[16:112] GUD skildrar exemplet på ett samhälle som brukade vara tryggt och framgångsrikt, med gåvor som strömmade till det från alla håll. Men sedan blev det otacksamt över GUDs välsignelser. Till följd därav gjorde GUD att de fick känna på mödorna av svält och otrygghet. Sådant är straffet för vad de gjorde.

[16:114] Ät därför av GUDs gåvor, allt som är lagligt och bra, och var tacksamma över GUDs välsignelser, om ni verkligen dyrkar endast Honom. [16:115] Det enda Han förbjuder för er är döda djur, blod, griskött, och mat som dedicerats till annat än GUD. Om någon tvingas (äta dessa) utan uppsåt eller utan att vara ondskefull, är GUD Förlåtare, Den Barmhärtigaste.

[16:119] Men, vad gäller de som dras in i synd på grund av okunnighet, som därefter ångrar sig och omformar sig, är er Herre, när det är gjort, Förlåtare, Barmhärtigast.

[16:125] Du ska bjuda in till din Herres väg med visdom och vänlig upplysning, och diskutera med dem på bästa möjliga sätt. Man ska umgås med andra. Er Herre vet bäst vem som avvikit från Hans väg, och Han vet bäst vilka som är vägledda.

[16:128] GUD är med de som för ett rättfärdigt liv, och de som är generösas.

[17:1] Ytterst Prisad är Den som tillkallade Sin tjänare (Muhammed) på natten från den Heliga Moskén (i Mekka) till den mest fjärran belägna platsen för prostrering, vars omgivningar vi välsignat, för att visa honom en del av våra tecken. Han är Den Som Hör, Den Som Ser.

[17:8] Er Herre öser Sin nåd över er (=Israels Barn). Men om ni återgår till överträdelse kommer vi att besvara med straff. Vi har förutbestämt att Gehenna ska vara en slutlig boning för de som inte tror.

[17:17] Vi har utplånat många generationer efter Noak. Er Herre är ytterst effektiv när det gäller att ta itu med Sina tjänares synder; Han är fullt Medveten, Den Som Ser.

[17:20] Vi ger till var och en av dem; vi ger till de ena och de andra av er Herres gåvor. Er Herres gåvor är outtömliga.

[17:23] Er Herre har fastställt att ni inte ska dyrka någonting annat än Honom, och att era föräldrar ska hedras. Så länge en eller båda av dem lever, ska ni aldrig säga "Äh" till dem (minsta gest av irritation), ej heller ska ni skrika åt dem; ni ska behandla dem älskvärt.

[17:25] Er Herre är fullt medveten om era innersta tankar. Om ni bibehåller rättfärdighet, är Han Förlåtare för de som ångrar sig.

[17:30] För er Herre utökar gåvorna för vem han vill, och minskar dem. Han är fullt Medveten om Sina varelser, Han är Den Som Ser.

[17:36] Ni ska inte acceptera någon information, om ni inte själva bekräftar den. Jag har givit er hörseln, synen, och hjärnan, och ni ansvarar för att använda dem.

[17:38] Allt dåligt beteende fördöms av er Herre.

[17:42] Säg, "Om det skulle finnas andra gudar vid sidan av Honom, som de påstår, skulle de ha försökt att driva ut Besittaren av Tronen." [17:43] Prisad vare Han, Han är alltför mäktig, ojämförlig allt de säger.

[17:44] Prisar Honom gör de sju universumen, jorden, och alla i dem. Det finns ingenting som inte prisar Honom, men ni förstår inte deras glorifiering. Han är Barmhärtig, Förlåtare.

[17:52] Dagen då Han sammankallar er, kommer ni att besvara genom att prisa Honom, och ni kommer då att inse att ni uppehållit er i detta livet endast en kort stund.

[17:53] Säg till mina tjänare att behandla varandra på bästa möjliga sätt, för djävulen kommer alltid att försöka skapa osämja mellan dem. * Man ska umgås med andra. Djävulen är säkerligen människans ivrigaste fiende.

[17:54] Er Herre är den som känner er bäst. Enligt Sin kännedom kanske Han öser er med nåd, eller så kanske straffar Han er. Vi har inte sänt dig för att vara deras försvarare. * Ingen tvång i religion.

[17:55] Er Herre är den som bäst känner till alla i himmlarna och på jorden. Enligt denna kunskap föredrog vi vissa profeter över andra. Vi gav exempelvis David Psalmerna. * I Iran man lär inte ut Psalmerna.

[17:57] Till och med idolerna som de vädjar till försöker själva finna alla vägar och sätt till sin Herre. De ber om Hans nåd och fruktar Hans straff. Er Herres straff är verkligen förskräckligt.

[17:65] "Vad Mina tjänare beträffar, har du (=Satan) ingen makt över dem." Er Herre räcker som försvarare.

[17:66] Er Herre är Den som gör att skeppen flyter på havet,* så att ni ska kunna söka efter Hans gåvor. Han är Barmhärtigast gentemot er.

[17:67] Om ni drabbas mitt ute på havet glömmer ni bort era idoler och ber uppriktigt till endast Honom. Men så fort Han räddar er till stranden återgår ni. Människan är verkligen otacksam.

[17:68] Har ni garanterat att Han inte kommer att låta marken, på land, svälja er? Eller att Han inte kommer att sända en storm över er, då ni inte hittar någon beskyddare?

[17:69] Har ni garanterat att Han inte kommer att skicka ut er till havs ännu en gång, och sedan rikta en storm mot er som dränker er på grund av er otro? När det väl händer, kommer vi inte att ge er en chans till.

[17:79] Under natten ska ni meditera för extra kredit, så att er Herre må upphöja er till en ärbar rank.

[17:86] Om vi vill kan vi ta tillbaka det vi uppenbarat för dig, och då kommer du inte att hitta någon beskyddare mot oss. [17:87] Detta är enbart nåd från er Herre. Hans välsignelser över dig har varit mycket stora.

[17:97] Den GUD vägleder är den verkligt vägledde. Och för den Han vilseleder kommer ni aldrig att hitta några herrar eller mästare vid sidan av Honom. Vi kommer att sammankalla dem med våld på Återuppståndelsens Dag; blinda, stumma, och döva. Deras öde är Helvetet; varje gång det svalnar, kommer vi att öka på dess eld. * Olika rang för varje syndare.

[17:98] Det är det rättvisa straffet för dem eftersom de förkastade våra uppenbarelser. De sa, "Kommer vi att återupplivas till en ny skapelse efter att vi har blivit till ben och fragment?" [17:99] Kunde de inte se att den GUD som skapat himmlarna och jorden, är kapabel att skapa samma skapelser? Att Han har förutbestämt en oåterkallelig livstid för dem? Ändå insisterar de som inte tror på att inte tro.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar