torsdag 30 november 2023

De Otroende Enligt Koran. Del 12

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2023-11-30

[6:111] Även om vi sände ner änglarna till dem; även om de döda talade till dem; även om vi uppbådade alla mirakel inför dem; kan de inte tro om GUD inte vill det. De flesta av dem är verkligen okunniga. Hadith & Sunna: Påhitt av Profetens Fiender: [6:112] Vi har låtit varje profets fiender - människo och jinndjävlar - inspirera varandra med vackra ord, för att bedra. Om er Herre så önskat, skulle de inte ha gjort det. Ni ska ignorera dem och deras påhitt. [6:113] Det är för att låta sinnena hos de som inte tror på Livet Efter Detta lyssna på sådana påhitt, acceptera dem, och på så sätt avslöja sina verkliga övertygelser.

[6:116] Lyder du majoriteten av människor på jorden, kommer de att avleda dig från GUDs väg. De följer endast hypoteser; de bara gissar.

[6:119] Varför skulle ni inte äta av det, över vilket GUDs namn har uttalats? Han har detaljerat för er vad som är förbjudet för er, såvida ni inte tvingas. Många människor vilseleder verkligen andra med sina personliga åsikter, utan kunskap. Er Herre är fullt medveten om de som överträder.

[6:121] Ät inte av det, över vilket GUDs namn inte har uttalats, för det är en avskyvärd handling. Djävlarna inspirerar de som förenats med dem till att argumentera med er; lyder ni dem kommer ni att vara idoldyrkare.

[6:122] Är den som var död, som vi gav liv och försåg med ljus, med vilket han kan röra sig bland människorna, likvärdig den i totalt mörker, ur vilket han aldrig kan ta sig ur? De icke troendes handlingar smyckas således i deras ögon. [6:123] Vi låter de ledande brottslingarna i varje samhälle intrigera och konspirera. Men de intrigerar och konspirerar endast mot sina egna själar, utan att inse det. [6:124] När ett mäktigt bevis kommer till dem, säger de, "Vi kommer inte att tro om vi inte får det som GUDs budbärare får!" GUD vet exakt vem som är bäst kvalificerad att förmedla Hans budskap.* Sådana brottslingar kommer att lida förnedring hos GUD, och hemskt straff till följd av deras onda intrigspel. [6:125] För den GUD vill vägleda, gör Han bröstet vidöppet för Underkastelse. Och den Han vill vilseleda, gör Han bröstet otåligt och ansträngt, likt den som klättrar mot skyn. GUD placerar på så sätt en förbannelse över de som vägrar tro.

[6:128] Den dagen kommer, då Han sammankallar dem alla (och säger): "O ni jinner, ni har gjort anspråk på mängder av människor." Deras mänskliga följeslagare kommer att säga, "Vår Herre, vi njöt av varandras sällskap tills vi slösat bort livstiden Du fastställt för oss." Han kommer att säga, "Helvetet är ert öde." De vistas däri för evigt, enligt GUDs vilja. Er Herre är Vis, Allvetande. [6:129] På så sätt parar vi ihop de onda till att vara varandras följeslagare, som straff för deras överträdelser.

[6:135] Säg, "O mitt folk, gör ert bästa, vilket även jag kommer att göra. Ni kommer säkerligen att få veta vilka de yttersta vinnarna är." Utan tvivel, kommer de onda aldrig att lyckas. [6:136] De avsätter till och med en del av de grödor och boskap som GUD tillhandahåller, och säger, "Denna del tillhör GUD," enligt deras yttranden," och denna del tillhör våra idoler." Det som avsatts till deras idoler nådde emellertid aldrig GUD, medan delen som avsatts för GUD undantagslöst gick till deras idoler. Deras omdöme är verkligen beklagansvärt. [6:137] På så sätt lurades idoldyrkarna av sina idoler, till den grad att de dödade sina egna barn. I själva verket vållar deras idoler dem stor smärta och förvirrar deras religion för dem. Om GUD så önskat skulle de inte ha gjort det. Ni ska ignorera dem och deras påhitt. [6:138] De sa, "Detta är förbjuden boskap och skörd; ingen ska äta av den, utöver den vi tillåter," påstod de. De förbjöd även ridning av viss kreatur. Även boskapen de åt, uttalade de aldrig GUDs namn över när de offrade dem. Sådana är påhitt tillskrivna Honom. Han kommer säkerligen att låta dem betala för sina påhitt. [6:139] De sa också, "Det som finns i bukarna på dessa kreatur är enbart reserverat för männen ibland oss, och är förbjudet för våra fruar." Men om det var dödfött lät de sina fruar ta del av det. Han kommer säkerligen att låta dem sona för sina påhitt. Han är den Visaste, Allvetande. [6:140] De som dödade sina barn dåraktigt på grund av brist på kunskap, förbjöd det som GUD gett dem, och rättade sig efter påhitt tillskrivna GUD, är verkligen förlorare. De har gått långt vilse, de är inte vägledda. [6:141] Han är Den som etablerade trädgårdar, spaljerade och ospaljerade, palmträd, grödor av olika smaker, oliver, granatäpplen - frukter som är lika men ändå olika. Ät av deras frukter, och ge den välgörenhet som ska betalas på skördedagen,* slösa inte på någonting. Han älskar inte de slösaktiga.

[6:143] Åtta sorters kreatur: vad gäller de två sorters fåren, och de två sorters getterna, säg, "Var det de två hanarna Han förbjöd, de två honorna, eller det i skötena hos de båda honorna? Säg mig vad ni vet, om ni talar sanning." [6:144] Vad gäller de två sorters kamelerna och de två sorters boskapen, säg, "Är det de båda hanarna som Han förbjöd, de båda honorna, eller det i skötena på de båda honorna? Var ni vittnen när GUD fastställde sådana förbud för er? Vem är ondare än de som hittar på sådana lögner och ställer GUD till svars för dem? Följaktligen vilseleder de människorna utan kunskap. GUD vägleder inte sådana onda människor."

[6:146] För de som är Judiska förbjöd vi djur med odelade hovar; av nötkreaturen och fåren förbjöd vi fettet, förutom det de bär på sina ryggar eller i inälvorna, eller det som blandats med ben. Detta var ett straff för deras överträdelser, och vi är sanningsenliga.

[6:148] Idoldyrkarna säger, "Om GUD så önskat, skulle vi inte praktiserat idoldyrkan, inte våra föräldrar heller, ej heller skulle vi ha förbjudit någonting." De som kom innan dem tvivlade på samma sätt, tills de ådrog sig vårt straff. Säg, "Har ni någon bevisad kunskap som ni kan visa oss? Ni följer bara antaganden; ni bara gissar."

[6:150] Säg, "Hämta era vittnen som kan vittna om att GUD förbjudit det ena eller det andra." Om de vittnar, vittna ej med dem. Ej heller ska du följa åsikterna av de som förkastar våra uppenbarelser, de som inte tror på Livet Efter Detta, och de som avviker från sin Herre.

[6:154] Och vi gav Moses skriften, komplett med de bästa budorden och med allting detaljerat, en ledstjärna och nåd, så att de må tro på att möta sin Herre. [6:155] Detta är också en välsignad skrift som vi uppenbarat; ni ska följa den och föra ett rättfärdigt liv, så att ni må uppnå nåd. [6:156] Nu kan ni inte längre säga, "Skriften sändes ner till de båda grupperna före oss, vi var omedvetna om dess läror." [6:157] Ej heller kan ni säga, "Om bara en skrift kunde komma ner till oss, så skulle vi vara bättre vägledda än dem." En bevisad skrift har nu kommit till er från er Herre, en ledstjärna och en nåd. Så, vem är ondare än den som avvisar dessa bevis från GUD och ignorerar dem? Vi kommer att överlämna de som ignorerar våra bevis till det värsta straffet för deras tanklöshet. [6:158] Väntar de på att änglarna ska komma ner till dem, eller er Herre, eller några fysiska manifestationer av er Herre? Dagen som det inträffar kommer ingen själ ha nytta av att tro om den inte trodde innan dess, och om den inte utnyttjade fördelarna av att tro genom att föra ett rättfärdigt liv.* Säg, "Fortsätt ni att vänta; vi väntar likaså."

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar