onsdag 29 november 2023

De Otroende Enligt Koran. Del 11

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                            2023-11-29

[6:4] Oavsett vilket sorts bevis som kommer till dem från deras Herre, vänder de sig bort ifrån det, i motvilja. [6:5] Eftersom de förkastade sanningen när den kom till dem, har de ådragit sig konsekvenserna av sin tanklöshet.

[6:7] Även om vi skulle sände ner en fysisk bok till dem skriven på papper, och de skulle röra vid den med sina händer, skulle de som inte trodde säga, "Detta är blott listig magi." [6:8] De sa också, "Om bara en ängel kunde komma ner med honom!" Om vi sänt en ängel, skulle hela saken redan vara avgjord, och de skulle inte längre få uppskov. [6:9] Om vi sänt en ängel skulle vi ha sänt honom i form av en man, och låtit dem vara precis lika förvirrade som de är nu. [6:10] Budbärare före dig har förlöjligats. Det var de som hånade dem som fick genomlida konsekvenserna av sitt hånande. [6:11] Säg, "Res runt på jorden och lägg märke till konsekvenserna för de som avvisar." [6:12] Säg, "Vem äger allting i himmlarna och på jorden?" Säg, "GUD." Han har fastställt att nåd är Hans egenskap. Han kommer säkerligen att sammankalla er alla på Återuppståndelsens Dag, som är oundviklig. De som förlorar sina själar är de som inte tror.

[6:19] Säg, "Vems vittnesmål är mäktigast?" Säg, " GUDs. Han är vittnet mellan mig och er om att denna Koran* inspirerats till mig för att predika den för er och alla den når. Sannerligen, vittnar ni om att det finns andra gudar vid sidan av GUD." Säg, "Jag vittnar inte som ni; det finns bara en gud och jag förkastar er idoldyrkan." [6:20] De som vi har givit skriften känner igen detta som de känner igen sina egna barn. De som förlorar sina själar är de som inte tror. [6:21] Vem är ondare än den som ljuger om GUD eller förkastar Hans uppenbarelser? De som överträder lyckas aldrig.

[6:25] En del av dem lyssnar på dig, men vi placerar slöjor över deras hjärtan för att hindra dem från att förstå, och dövhet i deras öron. På så sätt kan de inte tro oavsett vilket sorts bevis de än ser. När de kommer för att argumentera med dig, säger de som inte tror, "Det här är sagor från det förflutna." [6:26] De avleder andra från denna (Koran) samtidigt som de själva håller sig borta från den, följaktligen förstör de endast sig själva utan att inse det.

[6:29] (Undermedvetet) säger de, "Vi lever bara detta livet; vi kommer inte att återupplivas." [6:30] Om ni bara kunde se dem när de står inför sin Herre! Han skulle säga, "Är detta inte sanningen?" De skulle säga, "Jo, vid vår Herre." Han skulle säga, "Ni har ådragit er straffet för er otro." [6:31] De som inte tror på att möta GUD förrän Timmen plötsligt kommer till dem, och som då säger, "Vi ångrar djupt att vi slösat bort våra liv i denna världen." På sina ryggar kommer de att bära lass av sina synder; vilken miserabel last!

[6:33] Vi vet att du kanske blir ledsen över vad de säger. Du bör veta att det inte är dig de avvisar, det är GUDs uppenbarelser de onda ignorerar. [6:34] Budbärare före dig har avvisats och de höll ihärdigt ut, trots förkastande. De förföljdes tills vår seger kom till dem. Sådant är GUDs system som aldrig kommer att förändras. Mina budbärares historia ger dig således föregående exempel.

[6:37] De sa, "Om bara ett visst tecken kunde komma ner till honom från hans Herre!" Säg, "GUD kan sända ner ett tecken, men de flesta av dem vet inte det."

[6:39] De som avvisar våra bevis är döva och stumma, i totalt mörker. GUD vilseleder vem Han vill, och vägleder vem Han vill på en rak väg. [6:40] Säg, "Vad skulle hända om GUDs straff kom till er, eller om Timmen kom till er; skulle ni då, ärligt talat, be till annat än GUD? [6:41] Faktum är att: endast Honom ber ni till, och Han besvarar er bön om Han så vill, och ni glömmer bort era idoler.

[6:42] Vi har sänt (budbärare) till samhällen före dig, vi testade dem med motgång och svårighet så att de skulle bönfalla. [6:43] Om bara de vädjat när vårt test hemsökte dem! I stället stelnade deras hjärtan och djävulen smyckade deras verk i deras ögon. [6:44] När de således ignorerar budskapet de fått, öppnar vi alla portar för dem. Sedan, precis när de fröjdas över vad de fått, straffar vi dem plötsligt; de blir helt chockerade.

[6:46] Säg, "Tänk om GUD avlägsnade er hörsel och er syn; förseglade era sinnen; vilken gud, annat än GUD kan återställa dessa för er?" Lägg märke till hur vi förklarar uppenbarelserna, och lägg märke till hur de ändå avviker! [6:47] Säg, "Vad skulle hända om GUDs straff kom till er plötsligt, eller efter en kungörelse, är det inte de onda som ådrar sig förintelse?"

[6:49] Vad gäller de som förkastar våra uppenbarelser, ådrar de sig straffet för sin ondska.

[6:53] På så sätt testar vi människorna genom varandra, för att (hånfullt) låta dem säga, "Är detta människorna ibland oss som är välsignade av GUD?" Är inte GUD medveten om de tacksamma?

[6:56] Säg, "Jag har förbjudits att dyrka det ni dyrkar vid sidan av GUD." Säg, "Jag kommer inte att följa era åsikter. Annars kommer jag att gå vilse och inte vara vägledd." [6:57] Säg, "Jag har ett säkert bevis från min Herre, och ni har förkastat det. Jag kontrollerar inte straffet ni utmanar mig att frambringa. Beslut tillhör endast GUD. Han skildrar sanningen och Han är den bäste domaren." [6:58] Säg, "Om jag kontrollerade det straff ni utmanar mig att frambringa, skulle hela saken varit avgjord för länge sedan. GUD vet bäst vilka de onda är."

[6:63] Säg, "Vem kan rädda er från landets eller havets mörker?" Ni vädjar till Honom högljutt och i hemlighet: "Räddar Han oss denna gång kommer vi att vara evigt tacksamma." [6:64] Säg, "GUD räddar er denna gång, liksom andra gånger, sedan sätter ni ändå upp idoler vid sidan av Honom."

[6:65] Säg, "Han är absolut kapabel till att ösa straff över er, ovanifrån eller underifrån era fötter. Han kan också dela upp er i grupper och låta er känna av varandras tyranni. Lägg märke till hur vi förklarar uppenbarelserna, så att de ska kunna förstå." [6:66] Ditt folk har förkastat detta trots att det är sanningen. Säg, "Jag är inte er förmyndare."

[6:70] Ni ska ignorera de som inte tar sin religion på allvar, som om det vore en social funktion och som är helt uppslukade av detta världsliga liv. Påminn med denna (Koran), så att en själ inte får genomlida konsekvenserna av sina onda förtjänster. Den har ingen vid sidan av GUD som Herre och Mästare, ej heller någon medlare. Om den skulle kunna erbjuda någon form av lösen, skulle det inte godtas. De genomlider konsekvenserna av de onda verk de förvärvar; de har ådragit sig helvetiska drycker och ett smärtsamt straff för sin otro. [6:71] Säg, "Ska vi åkalla vid sidan av GUD något som inte har någon makt att hjälpa eller skada oss, och vända om efter att GUD har väglett oss? I så fall skulle vi förena oss med de som är besatta av djävlarna, som gjorts fullständigt förvirrade, medan deras vänner försöker rädda dem: 'Stanna hos oss på den rätta vägen.' Säg, "GUDs vägledning är den rätta vägledningen. Vi har beordrats att underkasta oss universums Herre.

[6:81] "Varför ska jag frukta era idoler? Det är ni som borde vara rädda eftersom ni dyrkar idoler i stället för GUD, som inte har någon som helst makt att hjälpa er. Vilken sida är mest förtjänt av trygghet, om ni förstår?"

[6:91] De värdesatte aldrig GUD som Han ska värdesättas. Följaktligen sa de, "GUD uppenbarar ingenting för en mänsklig varelse." Säg, "Vem uppenbarade då skriften som Moses kom med, fylld av ljus och vägledning för människorna?" Ni för ner det på papper för att förkunna det, medan ni döljer mycket av det. Ni fick veta sånt ni aldrig känt till - ni och era föräldrar. Säg, "GUD (är Den som uppenbarade det)," lämna dem sedan i deras tanklöshet, lekande.

[6:93] Vem är mer ond än den som hittar på lögner och tillskriver GUD dem, eller säger, "Jag har fått gudomlig inspiration," när ingen sådan inspiration givits honom, eller säger, "Jag kan skriva detsamma som GUDs uppenbarelser"? Om ni bara kunde se de som överträder vid dödsögonblicket! Änglarna sträcker ut sina händer emot dem, med orden, "Släpp taget om era själar. Idag har ni ådragit er ett skamfullt straff för att ha yttrat annat än sanningen om GUD, och för att ha varit för arroganta för att acceptera Hans uppenbarelser. [6:94] "Ni har återvänt till oss som individer, precis som vi skapade er första gången, och lämnat allt vi gav er bakom er. Vi ser inte hos er de medlare ni idoliserade, som ni påstod skulle hjälpa er. Alla band er emellan har skurits av: idolerna ni satt upp har övergett er."

[6:100] Ändå sätter de upp idoler från jinnerna vid sidan av GUD, fast Han är Den som skapade dem. De tillskriver Honom till och med söner och döttrar, utan någon kunskap. Prisad vare Han. Han är den Högsta, ojämförlig deras påståenden. [6:101] Den Som Initierat himmlarna och jorden. Hur skulle Han kunna ha en son när Han aldrig haft en maka? Han skapade allt och Han är fullt medveten om allt.

[6:104] Upplysningar har kommit till er från er Herre. Vad gäller de som kan se, gör de det för sitt eget bästa, och de som blir blinda, blir det till skada för sig själva. Jag är inte er förmyndare.

[6:106] Följ det som uppenbarats för dig från din Herre, det finns ingen annan gud än Honom, och ignorera idoldyrkarna. [6:107] Om GUD så önskat, skulle de inte ha dyrkat idoler. Vi utsåg inte dig till att vara deras förmyndare, ej heller är du deras försvarare. [6:108] Förbanna inte idolerna de sätter upp vid sidan av GUD, så att de inte hädar och förbannar GUD av okunnighet. Vi har smyckat alla gruppers gärningar i deras ögon. Slutligen återvänder de till sin Herre, då Han informerar dem om allt de har gjort.

[6:109] De svor vid GUD, högtidligt, att om ett mirakel skulle komma till dem, skulle de säkerligen tro. Säg, "Mirakel kommer endast från GUD." Så vitt ni vet, skulle de fortsätta att inte tro, även om ett mirakel skulle komma till dem. [6:110] Vi kontrollerar deras sinnen och deras hjärtan. Eftersom de beslutat sig för att inte tro, lämnar vi dem i deras överträdelser, famlande. [6:110] Vi kontrollerar deras sinnen och deras hjärtan. Eftersom de beslutat sig för att inte tro, lämnar vi dem i deras överträdelser, famlande.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar