söndag 26 november 2023

De Otroende Enligt Koran. Del 8

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2023-11-26

[4:107] Försvara inte de som kränkt sina egna själar; GUD älskar inte någon förrädare, skyldig. [4:108] De gömmer sig från människorna och bryr sig inte om att gömma sig från GUD, trots att Han är med dem när de hyser tankar inom sig som Han inte tycker om. GUD är fullt medveten om allt de gör. [4:109] Här argumenterar ni på deras vägnar i denna världen; vem ska argumentera med GUD på deras vägnar på Återuppståndelsens Dag? Vem ska vara deras förespråkare?

[4:111] Den som förvärvar en synd, förvärvar den till skada för sin egen själ. GUD är Allvetande, Visast. [4:112] Den som förvärvar en synd och sedan beskyller en oskyldig person för det, har begått en hädelse och en grov överträdelse.

[4:115] Vad gäller den som opponerar sig mot budbäraren efter att vägledningen visats honom, och som följer annat än den troendes väg, kommer vi att leda i riktningen han valt, och överlämna honom till Helvetet; vilket miserabelt öde! [4:116] GUD förlåter inte idoldyrkan (om den bibehålls till döden),* Han förlåter mindre överträdelser för vem Han vill. Den som dyrkar en idol vid sidan av GUD har gått långt vilse. [4:117] De dyrkar till och med kvinnliga idoler vid sidan av Honom; i själva verket dyrkar de bara en rebellisk djävul. [4:118] GUD har fördömt honom, och han sa, "Jag kommer säkerligen att rekrytera en stor del av Dina dyrkare. [4:119] "Jag kommer att vilseleda dem, jag kommer att locka dem, jag kommer att uppmana dem att (förbjuda intaget av viss mat genom att) märka öronen på boskapen, och jag kommer befalla dem att förstöra GUDs skapelse." Den som accepterar djävulen som herre i stället för GUD har ådragit sig en svår förlust. [4:120] Han lovar dem och lockar dem; det som djävulen lovar är ingenting annat än en illusion. [4:121] De har ådragit sig Helvetet som sin slutliga boning, och kan aldrig undvika det.

[4:137] Vad gäller de som tror, som därefter inte tror, som sedan tror, och därefter inte tror, och sedan faller djupare ner i otro, kommer GUD säkerligen inte att förlåta, ej heller kommer Han att vägleda dem på något sätt. [4:138] Informera hycklarna om att de ådragit sig ett smärtsamt straff. [4:139] Det är de som förenar sig med de icke troende i stället för med de troende. Söker de värdighet hos dem? All värdighet tillhör endast GUD.

[4:140] Han har instruerat er i skriften: om ni hör GUDs uppenbarelser hånas eller förlöjligas, ska ni inte sitta tillsammans med dem, såvida de inte byter samtalsämne. Annars kommer ni att vara lika skyldiga som dem. GUD kommer att samla ihop hycklarna och de icke troende i Helvetet. [4:141] De iakttar er och väntar; om ni beviljas seger från GUD säger de (till er), "Var vi inte med er?" Men om de icke troende får en chans säger de (till dem), "Tog vi inte ert parti och skyddade er från de troende?" GUD kommer att döma ibland er på Återuppståndelsens Dag. GUD kommer aldrig att låta de icke troende segra över de troende. [4:142] Hycklarna tror att de lurar GUD, men Han är Den som för dem bakom ljuset. När de stiger upp för Kontaktbönen (Salat), reser de på sig slött. Det är för att de bara visar upp sig för människorna, och sällan tänker de på GUD. [4:143] De vacklar fram och tillbaka, utan att tillhöra vare sig den här eller den där gruppen. Den GUD vilseleder, kommer ni aldrig att hitta ett sätt att vägleda.

[4:150] De som inte tror på GUD och Hans budbärare, som försöker göra skillnad på GUD och Hans budbärare, och säger, "Vi tror på vissa och avvisar andra," och vill följa en väg mitt emellan; [4:151] är de verkligt icke troende. Vi har preparerat ett skamfullt straff för de som inte tror.

[4:154] Och vi höjde berget Sinai över dem när vi slöt förbundet med dem. Och vi sa till dem, "Vanhelga inte Sabbaten." Vi slöt sannerligen ett högtidligt förbund med dem. [4:155] (De ådrog sig fördömelse) för att ha kränkt sitt förbund, förkastat GUDs uppenbarelser, dödat profeterna orättmätigt och för att ha sagt, "Vi har bestämt oss!" I själva verket är GUD Den som förseglat deras sinnen på grund av deras otro, vilket är orsaken till att de inte lyckas tro, förutom sällan. [4:156] (De har fördömts) för att inte ha trott, och för att ha yttrat en grov lögn om Maria. [4:157] Och för att ha påstått att de dödat Messias, Jesus, Marias son, GUDs budbärare. I själva verket dödade de honom aldrig - de fick tro att de gjorde det. Alla grupper som tvistar i denna fråga är fulla av tvivel om detta. De har ingen kunskap; de bara gissar. Absolut dödade de honom aldrig.

[4:160] På grund av deras överträdelser, förbjöd vi för Judarna bra mat som tidigare var laglig för dem; även för att de oavbrutet varit verksamma med att avvisa från GUDs väg. [4:161] Och för att de praktiserat ocker, som var förbjudet, och för att de konsumerat människornas pengar olagligt. Vi har preparerat ett smärtsamt straff för de icke troende ibland dem.

[4:167] De som inte tror och som avviker från GUDs ordning, har verkligen gått långt vilse. [4:168] GUD kommer inte att förlåta de icke troende och som överträder, ej heller kommer Han att vägleda dem på något vis; [4:169] förutom till Helvetet, vari de vistas för evigt. Det är lätt för GUD att göra.

[4:171] O skriftens folk, ni ska inte överträda gränserna för er religion, och säg inte om GUD annat än sanningen. Messias, Jesus, Marias son, var en av GUDs budbärare, och Hans ord som Han sänt ner till Maria, en uppenbarelse från Honom. Därför ska ni tro på GUD och Hans budbärare. Ni ska inte säga, "Treenighet." Ni ska låta bli för ert eget bästa. GUD är endast en gud. Prisad vare Han; Han är alltför ärorik för att ha en son. Allting i himmlarna och på jorden tillhör Honom. GUD räcker som Herre och Mästare. [4:172] Messias skulle aldrig ringakta att vara en GUDs tjänare, ej heller de närmsta änglarna. Alla som ringaktar att dyrka Honom, som är för arroganta för att underkasta sig, kommer Han att sammankalla inför Sig.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar