fredag 15 september 2023

Ramar för de troende som finns inne i Koran. Del 3

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                                  2023-09-15

[4:29] O ni som tror, ni ska inte ta varandras ägodelar i besittning olagligt - endast ömsesidigt godtagbara transaktioner är tillåtna. Ni ska inte ta livet av er själva. GUD är Barmhärtig gentemot er.

[4:36] Ni ska dyrka endast GUD - associera ingenting med Honom. Ni ska ta hänsyn till föräldrarna, släktingarna, de föräldralösa, de fattiga, den besläktade grannen, den obesläktade grannen, den nära vännen, den resande främlingen och era tjänare. GUD älskar inte de arroganta skrytmånsarna.

[4:48] GUD förlåter inte idoldyrkan,* men Han förlåter mindre förseelser för vem Han vill. Den som sätter upp idoler vid sidan av GUD har utformat en fruktansvärd skymf.

[4:49] Har ni märkt de som upphöjer sig själva? I stället är GUD Den som upphöjer vem Han vill, utan minsta orättvisa.


[4:51] Har ni lagt märke till de som fått en del av skriften, hur de tror på idoldyrkan och falsk lära, och sedan säger, "De som inte tror är bättre vägledda än de som tror!?"

[4:58] GUD befaller er att ge tillbaka det som människorna anförtrott er. Om ni dömer bland människorna, ska ni döma rättvist. Den bästa vägledningen är sannerligen den GUD rekommenderar för er. GUD är Den Som Hör, Den Som Ser.

[4:60] Har ni lagt märke till de som påstår att de tror på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig, och sedan upprätthåller sina idolers orättvisa lagar? De beordrades att förkasta sådana lagar. Det är sannerligen djävulens önskan att leda dem långt vilse.

[4:71] O ni som tror, ni ska förbli alerta, och förbered er som individer, eller förbered er alla tillsammans.

[4:75] Varför skulle vi inte kämpa för GUDs sak när svaga män, kvinnor och barn ber: "Vår Herre, befria oss från detta samhälle, vars människor utövar förtryck, var Du vår Herre och Mästare." [4:76] De som tror kämpar för GUDs sak, medan de som inte tror kämpar för tyranni. Därför ska ni bekämpa de som förenat sig med djävulen; djävulens makt är noll.


[4:84] Du ska kämpa för GUDs sak; du ansvarar endast för din egen själ, och uppmana de troende att göra detsamma. GUD kommer att neutralisera kraften hos de som inte tror. GUD är mycket mäktigare och mycket effektivare.

[4:86] När någon hälsar på er med en hälsning, ska ni besvara med en bättre hälsning, eller åtminstone med en likvärdig. GUD bedömer alla ting.

[4:88] Varför ska ni dela upp er i två grupper av hänsyn till hycklarna (ibland er)? GUD är den som fördömt dem på grund av deras eget beteende. Vill ni vägleda dem som vilseletts av GUD? Den GUD vilseleder kan ni aldrig finna ett sätt att vägleda.

[4:89] De vill att ni inte ska tro, precis som de inte har trott, då blir ni jämlika. Ni ska inte betrakta dem som vänner, såvida de inte mobiliserar sig med er för GUDs sak. Vänder de sig emot er ska ni bekämpa dem, och ni får döda dem när ni möter dem i krig. Ni ska inte acceptera dem som vänner eller som allierade. [4:90] Hit räknas inte de som förenas med människor med vilka ni skrivit fredsavtal, eller de som kommer till er utan någon önskan att slåss emot er eller emot sina släktingar. Om GUD så önskat, skulle Han kunnat låta dem slåss emot er. GUD ger er därför ingen anledning att slåss emot dem om de lämnar er ifred, avstår från att slåss emot er, och erbjuder er fred. [4:91] Ni kommer att finna andra som vill sluta fred med er, även med sitt folk. Men så fort krig bryter ut slåss de emot er. Om dessa människor inte lämnar er ifred, erbjuder er fred och slutar att slåss emot er, får ni slåss emot dem när ni stöter på dem. Mot dessa ger vi er klar befogenhet.

[4:92] Ingen troende ska döda en annan troende, såvida det inte är en olyckshändelse. Om någon dödar en troende av misstag, ska han sona för det genom att befria en troende slav och genom att betala kompensation till offrets familj, såvida de inte avstår från en sådan kompensation som välgörenhet. Om offret tillhörde ett folk som ligger i krig med er, fast han var troende, ska ni sona genom att befria en troende slav. Om han tillhörde människor med vilka ni slutit fredsavtal, ska ni betala kompensationen och dessutom befria en troende slav. Om ni inte kan hitta* en slav att befria, ska ni sona genom att fasta två månader i sträck för att återtagas av GUD. GUD är Den Som Vet, Visast.

[4:111] Den som förvärvar en synd, förvärvar den till skada för sin egen själ. GUD är Allvetande, Visast. [4:112] Den som förvärvar en synd och sedan beskyller en oskyldig person för det, har begått en hädelse och en grov överträdelse.

[4:114] Det finns ingenting bra med deras privata sammankomster, förutom när det gäller de som förespråkar välgörenhet, rättfärdiga verk, eller för att sluta fred bland människorna. Den som gör det, som svar på GUDs läror, kommer vi ge en stor belöning.

[4:124] Vad gäller de som för ett rättfärdigt liv, manliga eller kvinnliga, medan de tror, kommer de in i Paradiset; utan minsta orättvisa.

[4:135] O ni som tror, ni ska vara fullkomligt rättvisa och iakttaga GUD när ni fungerar som vittnen, vare sig det är mot er själva, era föräldrar eller era släktingar. Vare sig den anklagade är rik eller fattig, tar GUD hand om dem båda. Var därför inte partiska på grund av era personliga önskemål. Om ni avviker eller bortser från (detta budord), är GUD fullt Medveten om allt ni gör.

[4:138] Informera hycklarna om att de ådragit sig ett smärtsamt straff. [4:139] Det är de som förenar sig med de icke troende i stället för med de troende. Söker de värdighet hos dem? All värdighet tillhör endast GUD.

[4:144] O ni som tror, ni ska inte förena er med de icke troende i stället för de troende. Vill ni ge GUD ett klart bevis mot er?

[4:148] GUD tycker inte om yttrandet av dåligt språk, såvida man inte behandlas med stor orättvisa. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet. [4:149] Om ni är rättfärdigt verksamma - öppet eller dolt - eller ursäktar en överträdelse, Har GUD Överseende, Allsmäktig.

[4:173] Vad gäller de som tror och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att belöna dem rikligt och ösa Sin nåd över dem. Vad gäller de som ringaktar och blir arroganta, kommer Han att överlämna dem till ett smärtsamt straff. De kommer inte att finna någon herre vid sidan av GUD, ej heller någon frälsare.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar