fredag 15 september 2023

Ramar för de troende som finns inne i Koran. Del 1

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                                  2023-09-15

[2:2] Denna skrift är ofelbar; en ledstjärna för de rättfärdiga; [2:3] som tror på vad de inte sett, iakttager Kontaktbönerna (Salat), och från våra gåvor till dem, ger de till välgörenhet. [2:4] Och de tror på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig, och vad gäller Livet Efter Detta är de helt övertygade. [2:5] Dessa är vägledda av sin Herre; dessa är vinnarna.

[2:25] Ge goda nyheter till de som tror och som för ett rättfärdigt liv, om att de kommer ha trädgårdar med flytande bäckar. När de förses med frukter att äta däri, kommer de att säga, "Detta är vad som gavs till oss tidigare." På så sätt får de allegoriska beskrivningar. De kommer att ha rena makar däri, och de vistas däri för evigt.

[2:42] Dölj inte sanningen med lögn, ej heller ska ni medvetet dölja sanningen. [2:43] Ni ska iaktta Kontaktbönerna (Salat), ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och buga er tillsammans med de som bugar sig.

[2:44] Uppmanar ni människorna till rättfärdighet, medan ni glömmer er själva, trots att ni läser skriften? Förstår ni inte?

[2:62] De som tror, de som är Judiska, de Kristna och de som konverterat; den som (1) tror på GUD, och (2) tror på den Sista Dagen, och (3) för ett rättfärdigt liv, kommer utan tvivel att få sin belöning från sin Herre. De har ingenting att frukta, ej heller kommer de att sörja.

[2:78] Bland dem finns hedningar som inte känner till skriften förutom genom hörsägen, och sedan tror att de kan den.

[2:82] Vad gäller de som tror och som för ett rättfärdigt liv, kommer de att tillhöra dem som vistas i Paradiset; de vistas i det för evigt.

[2:103] Om de tror och för ett rättfärdigt liv är belöningen från GUD mycket bättre, om de bara visste.

[2:110] Ni ska iaktta Kontaktbönerna (Salat) och ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat). Allt gott ni gör för era själar, kommer ni att finna hos GUD. GUD ser allt ni gör.

[2:112] De som helt och hållet underkastar sig endast GUD, medan de för ett rättfärdigt liv, kommer utan tvivel att få sin belöning från sin Herre; de har ingenting att frukta, ej heller kommer de att sörja.

[2:136] Säg, "Vi tror på GUD och på det som sänts ner till oss, och på det som sänts ner till Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och till Patriarkerna; och på det som gavs till Moses och Jesus, och alla profeter, från deras Herre. Vi gör inte någon skillnad på någon av dem. Endast Honom är vi underkastade."

[2:148] Var och en av er väljer riktningen som ni vill följa; ni ska rusa mot rättfärdighet. Vart ni än befinner er, kommer GUD att sammankalla er alla. GUD är Allsmäktig.

[2:152] Ni ska minnas Mig, så att Jag må minnas er, och var tacksamma gentemot Mig; var inte otacksamma. [2:153] O ni som tror, sök hjälp genom ihärdighet och Kontaktbönerna (Salat). GUD är med dem som ihärdigt håller ut.

[2:165] Trots det sätter vissa människor upp idoler som de mäter med GUD, och älskar dem som om de vore GUD. De som tror älskar GUD mest. Om bara de som överträder kunde se sig själva när de ser straffet! De kommer då att inse att all makt tillhör endast GUD, och att GUDs straff är fasansfullt. [2:166] De som haft anhängare kommer att förneka de som följt dem. De kommer att se straffet, och alla band mellan dem kommer att klippas av.



[2:170] När de uppmanas, "Följ det som GUD uppenbarat häri," säger de, "Vi rättar oss bara efter vad våra föräldrar gjorde." Tänk om deras föräldrar inte förstod, och inte vara vägledda? [2:171] Såna icke troende är som papegojor, som repeterar vad de hör av ljud och rop utan att förstå. Döva, stumma och blinda; de kan inte förstå.



[2:177] Rättfärdighet är inte att vända era ansikten mot öst eller väst. Rättfärdiga är de som tror på GUD, på den Sista Dagen, på änglarna, på skriften, och på profeterna; och gladlynt ger de pengarna till släktingarna, de föräldralösa, de behövande, den resande främlingen, tiggaren, och för att befria slavarna; och de iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat); de håller alltid sitt ord när de lovar något; de håller ihärdigt ut trots förföljelse, motgång och krig. Dessa är de sanningsenliga; dessa är de rättfärdiga.

[2:186] När Mina tjänare frågar er om Mig är Jag alltid nära. Jag besvarar deras böner när de ber till Mig. Människorna ska besvara mig och tro på Mig för att vägledas.


[2:188] Ni ska inte ta varandras pengar olagligt, ej heller ska ni muta tjänstemännen för att olagligt beröva andra på en del av deras rättigheter, när ni vet.

[2:190] Ni får slåss för GUDs sak mot dem som attackerar er, men ni ska inte attackera. GUD älskar inte de som attackerar.

[2:193] Ni får slåss emot dem för att utplåna förtryck, och för att dyrka GUD fritt. Om de avstår ska ni inte angripa; anfall är endast tillåtet mot dem som angriper.

[2:195] Ni ska spendera för GUDs sak; men kasta er inte självmant in i fördärvet. Ni ska vara barmhärtiga; GUD älskar de barmhärtiga.

[2:215] De frågar dig om att ge: säg, allmosorna ni ger ska gå till föräldrarna, släktingarna, de föräldralösa, de fattiga, och den resande främlingen." Allt gott ni gör, är GUD fullt medveten om.

[2:224] Gör inte GUDs namn till föremål för era flyktiga löften, så att ni ska framstå som rättfärdiga och gudfruktiga, eller för att uppnå värdighet bland människorna. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet.

[2:256] Det ska inte finnas något tvång i religion; den rätta vägen är nu tydlig från den felaktiga vägen. Den som fördömer djävulen och som tror på GUD, har det starkaste förbundet i sina händer; ett som aldrig brister. GUD är Den Som Hör, Allvetande.

[2:263] Vänliga ord och medkänsla är bättre än välgörenhet som åtföljs av förnärmelse. GUD är Rik, Medlidsam.

[2:264] O ni som tror, förstör inte era allmosor genom att kritisera och förolämpa, som den som spenderar sina pengar för att glänsa, fast han inte tror på GUD och den Sista Dagen. Hans exempel är likt en sten, täckt med ett tunt lager av jord; så fort hårt regn faller sköljer det bort jorden och gör den till en oanvändbar sten. De uppnår ingenting genom sina ansträngningar. GUD vägleder inte de som inte tror.

[2:267] O ni som tror, ni ska ge till välgörenhet av de goda ting ni förvärvar, och av det vi skapat åt er från jorden. Välj inte ut det som är dåligt till att ge bort, när ni själva inte accepterar det såvida era ögon inte är stängda. Ni ska vara medvetna om att GUD är Rik, Prisvärdig.

[2:271] Om ni tillkännager det ni ger i välgörenhet är det fortfarande bra. Men om ni inte offentliggör det, och ger det till de fattiga, är det bättre för er och utplånar mer av era synder. GUD är fullt medveten om allt ni gör.

[2:272] Ni ansvarar inte för att vägleda någon. GUD är den ende som vägleder den som vill (att bli vägledd). Allt ni ger i välgörenhet är för ert eget bästa. Allt ni ger i välgörenhet ska vara för GUDs skull. Allt ni ger i välgörenhet kommer att betalas tillbaka till er utan minsta orättvisa.

[2:276] GUD fördömer ocker, och välsignar allmosor. GUD fördömer alla som inte tror, som är skyldiga. [2:277] De som tror och som för ett rättfärdigt liv, iakttaer Kontaktbönerna (Salat) och ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), får sin belöning från sin Herre; de kommer inte ha någonting att frukta, ej heller kommer de att sörja.

[2:280] Om gäldenären inte kan betala, ska ni vänta på ett bättre tillfälle. Om ni efterskänker lånet som välgörenhet, är det bättre för er, om ni bara visste.


I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar