fredag 29 september 2023

Ramar för de troende som finns inne i Koran. Del 10

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                                  2023-09-29

[23:1] Verkligen framgångsrika är de troende; [23:2] som är vördnadsfulla under sina Kontaktböner (Salat). [23:3] Och de undviker fåfängt prat. [23:4] Och de ger sin obligatoriska välgörenhet (Zakat). [23:5] Och de bibehåller sin kyskhet. [23:6] Endast med sina makar, eller med de som rätteligen tillhör dem, har de sexuella relationer; de ska inte klandras. [23:7] De som överskrider dessa gränser, är syndarna. [23:8] När det kommer till depositioner som anförtrotts dem, liksom överenskommelser de gör, är de pålitliga. [23:9] Och de iakttager Kontaktbönerna (Salat) regelbundet.

[23:60] När de ger sina allmosor, är deras hjärtan fulla av vördnad. För de inser att de kommer sammankallas inför sin Herre, [23:61] De är ivriga med att göra rättfärdiga verk; de tävlar om att göra dem.

[24:22] De ibland er som välsignats med tillgångar och rikedom ska vara barmhärtiga gentemot sina släktingar, de fattiga, och de som immigrerat för GUDs sak. De ska behandla dem vänligt och med tolerans; längtar ni inte efter att uppnå GUDs förlåtelse? GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[24:30] Tala om för de troende männen att de ska sänka sin blick (och inte stirra på kvinnorna) och bibehålla sin kyskhet. Det är renare för dem. GUD är fullt Medveten om allt de gör.
[24:31] Och tala om för de troende kvinnorna att sänka sin blick och bibehålla sin kyskhet. De ska inte visa upp några delar av sina kroppar utöver det nödvändiga. De ska täcka sina bröst, och inte släppa efter på denna norm, annat än i sällskap av deras makar, deras fäder, deras makars fäder, deras söner, deras makars söner, deras bröder, deras bröders söner, deras systrars söner, andra kvinnor, de manliga tjänarna, eller anställda vars sexuella drift tillintetgjorts, eller barnen som inte uppnått puberteten. De ska inte gå på ett sådant sätt, att de vickar på eller framhäver vissa delar av sina kroppar. Ni ska alla ångra er inför GUD, O ni som tror, så att ni ska kunna lyckas.

[24:33] De som inte har råd att gifta sig, ska bevara sin moraliska karktär tills GUD ger till dem av Sin nåd. För de av era tjänare som vill frias för att gifta sig, ska ni tillmötesgå deras önskemål, när ni förstår att de menar allvar. Och ge till dem av de pengar GUD givit er. Ni ska inte tvinga era flickor att begå prostitution, i strävan efter materia tillhörande denna världen, om de vill vara orörda. Om någon tvingar dem, är GUD, som ser att de tvingas, Förlåtare, Barmhärtig.

[24:60] De äldre kvinnorna som inte förväntar sig att gifta sig, begår inget fel om de ger efter på sin klädsel, förutsatt att de inte visar för mycket av sina kroppar. Att bibehålla måttfullhet är bättre för dem. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet.

[25:63] De som dyrkar den Nådigaste är de som träder varsamhet på jorden, och när de okunniga talar till dem yttrar de endast frid.

[25:67] När de ger är de varken slösaktiga eller snåla; de ger med måtta. [25:68] De ber aldrig till någon annan gud vid sidan av GUD, ej heller dödar de någon för GUD har gjort livet heligt förutom i rättvisans namn. Ej heller begår de äktenskapsbrott. De som begår dessa brott kommer att få betala för det.

[25:72] Deras vittnesmål är aldrig falskt. När de kommer i kontakt med meningslöst prat, ignorerar de det.


I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar