lördag 16 september 2023

Ramar för de troende som finns inne i Koran. Del 5

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                                  2023-09-16

[6:14] Säg, "Ska jag acceptyera annat än GUD som Herre och Mästare, när Han är Den Som Initierat himmlarna och jorden, och Han ger näring men får ingen näring?" Säg, "Jag har beordrats vara en ytterst hängiven underkastad, och, 'Inte vara en idoldyrkare.'"

[6:52] Och avfärda inte de som ber till sin Herre dag och natt, som låter sig uppfyllas av endast Honom. Du ansvarar inte för deras bedömning, ej heller ansvarar de för bedömningen av dig. Avfärdar du dem, kommer du att vara en överträdare.

[6:65] Säg, "Han är absolut kapabel till att ösa straff över er, ovanifrån eller underifrån era fötter. Han kan också dela upp er i grupper och låta er känna av varandras tyranni. Lägg märke till hur vi förklarar uppenbarelserna, så att de ska kunna förstå." [6:66] Ditt folk har förkastat detta trots att det är sanningen. Säg, "Jag är inte er förmyndare."


[6:70] Ni ska ignorera de som inte tar sin religion på allvar, som om det vore en social funktion och som är helt uppslukade av detta världsliga liv. Påminn med denna (Koran), så att en själ inte får genomlida konsekvenserna av sina onda förtjänster. Den har ingen vid sidan av GUD som Herre och Mästare, ej heller någon medlare. Om den skulle kunna erbjuda någon form av lösen, skulle det inte godtas. De genomlider konsekvenserna av de onda verk de förvärvar; de har ådragit sig helvetiska drycker och ett smärtsamt straff för sin otro. [6:71] Säg, "Ska vi åkalla vid sidan av GUD något som inte har någon makt att hjälpa eller skada oss, och vända om efter att GUD har väglett oss? I så fall skulle vi förena oss med de som är besatta av djävlarna, som gjorts fullständigt förvirrade, medan deras vänner försöker rädda dem: 'Stanna hos oss på den rätta vägen.' Säg, "GUDs vägledning är den rätta vägledningen. Vi har beordrats att underkasta oss universums Herre.

[6:115] Er Herres ord är fullständiga, i sanning och rättvisa. Ingenting ska ersätta Hans ord. Han är Den Som Hör, den Allvetande.

[6:140] De som dödade sina barn dåraktigt på grund av brist på kunskap, förbjöd det som GUD gett dem, och rättade sig efter påhitt tillskrivna GUD, är verkligen förlorare. De har gått långt vilse, de är inte vägledda.

[6:159] De som delar upp sig i sekter tillhör inte dig. Deras dom vilar hos GUD, sedan kommer Han att informera dem om allt som de har gjort.

[6:151] Säg, "Kom, låt mig tala om för er vad er Herre verkligen förbjudit er: ni ska inte sätta upp idoler vid sidan av Honom. Ni ska hedra era föräldrar. Ni ska inte döda era barn av rädsla för fattigdom - vi försörjer er och dem. Ni ska inte begå grova synder, uppenbara eller dolda. Ni ska inte döda - GUD har gjort livet heligt - förutom i rättvisans namn. Detta är Hans budord till er, så att ni ska kunna förstå." [6:152] Ni ska inte röra de föräldralösas pengar förutom på ett ytterst rättfärdigt sätt, tills de uppnår mognad. Ni ska ge full vikt och hela mått när ni bedriver handel, rättvist. Vi belastar ingen själ utöver dess tillgångar. Ni ska vara absolut rättvisa när ni vittnar, även mot era egna släktingar. Ni ska uppfylla ert förbund med GUD. Dessa är Hans budord till er, så att ni ska kunna ta er i akt.

[7:26] O Adams barn, vi har försett er med kläder att täcka era kroppar med, liksom för lyx. Men den bästa klädseln är rättfärdighetens klädsel. Dessa är några av GUDs tecken, så att de ska kunna ta sig i akt. [7:27] O Adams barn, låt inte djävulen lura er som han gjorde när han orsakade vräkningen av era föräldrar från Paradiset, och avlägsnandet av deras kläder för att avslöja deras kroppar. Han och hans trupp ser er, fast ni ser inte dem. Vi utser djävlarna till följeslagare för de som inte tror.

[7:29] Säg, "Min Herre förespråkar rättvisa och att stå hängiven endast Honom på alla platser av dyrkan. Ni ska ägna er dyrkan fullständigt till endast Honom. Precis som Han skapat er, kommer ni slutligen att återvända till Honom."

[7:31] O Adams barn, ni ska vara rena och klä er fint när ni går till moskén. Ät och drick måttligt; Säkerligen, älskar Han inte de glupska.

[7:33] Säg, "Min Herre förbjuder endast onda gärningar, vare sig uppenbara eller dolda, synder, obefogad aggression, att sätta upp maktlösa idoler vid sidan av GUD, och att säga om GUD vad man inte vet någonting om."

[7:42] Vad gäller de som trodde och förde ett rättfärdigt liv - vi belastar aldrig en själ utöver dess tillgångar - kommer de att tillhöra de som vistas i Paradiset. De vistas däri för evigt.

[7:51] De som inte tar sin religion på allvar och som är helt upptagna av detta världsliga liv, glömmer vi på den dagen för att de glömde den dagen, och för att de föraktfullt avvisade våra uppenbarelser.

[7:56] Korrumpera inte jorden sedan den satts till rätta, och dyrka Honom av vördnad och hopp. Säkerligen, GUDs nåd kan uppnås för de som är rättfärdiga.

[7:63] Är det så märkligt att en påminnelse skulle komma till er genom en man som er, för att varna er och leda er till rättfärdighet, så att ni ska kunna uppnå nåd?"

[7:80] Lot sa till sitt folk, "Ni begår en sådan avskyvärd handling; ingen i världen har gjort det förut! [7:81] "Ni har sexuellt umgänge med männen i stället för med kvinnorna. Ni är verkligen syndande människor."

[7:85] Till Midyan sände vi deras bror Shu'aib. Han sa, "O mitt folk, dyrka GUD; ni har ingen gud än Honom. Bevis har kommit till er från er Herre. Ni ska väga riktigt och mäta rättvist när ni utövar handel. Lura inte människorna på deras rättigheter. Korrumpera inte jorden efter att den ställts till rätta. Det är bättre för er om ni är troende. [7:86] "Avstå från att blockera alla vägar, i strävan efter att avleda de som tror från GUDs väg, gör den inte krokig. Minns att ni brukade vara få och Han mångdubblade ert antal. Glöm inte konsekvenserna för de onda.

[7:128] Moses sa till sitt folk, "Sök GUDs hjälp och håll ihärdigt ut. Jorden tillhör GUD och Han ger den till vem Han vill bland Sina tjänare. Den yttersta segern tillhör de rättfärdiga."

[7:159] Bland Moses anhängare finns de som vägleder enligt sanningen, och sanningen gör dem rättfärdiga.

[7:181] Bland våra skapelser finns de som vägleder med sanningen, och sanningen gör dem rättfärdiga.

[7:185] Har de inte betraktat himmlarnas och jordens herravälde, och alla ting som GUD har skapat? Reflekterar de aldrig över att slutet av deras liv kan vara nära? Vilken Hadith, utöver denna, tror de på?

[7:194] Idolerna ni åkallar vid sidan av GUD är varelser som er. Fortsätt ni att kalla på dem; låt dem besvara er om ni har rätt.


[7:197] "Vad beträffar idolerna ni sätter upp vid sidan av Honom, kan de inte hjälpa er, eller ens sig själva."

[7:199] Ni ska tillgripa förlåtelse, förespråka tolerans, och ignorera de okunniga.


I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar