måndag 24 juni 2024

Om Gud, Del 39

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                             2024-06-24

[61:1] Prisar GUD gör allting i himmlarna och allting på jorden. Han är Den Allsmäktige, Visaste.

[61:2] O ni som tror, varför säger ni vad ni inte gör? [61:3] Det är ytterst avskyvärt i GUDs ögon att säga vad ni inte gör. [61:4] GUD älskar de som kämpar för Hans sak förenade i en kolumn, som tegelstenarna i en vägg. * Man ska vara förenad.

[61:5] Minns att Moses sa till sitt folk, "O mitt folk, varför skadar ni mig, trots att ni vet att jag är GUDs budbärare till er?" När de avvek, avledde GUD deras hjärtan. För GUD vägleder inte de onda människorna.

[61:7] Vem är ondare än den som hittar på lögner om GUD, och som är kallad till Underkastelse? GUD vägleder inte de onda människorna. [61:8] De vill släcka GUDs ljus med sina munnar. Men GUD insisterar på att fullända Sitt ljus, trots de som inte tror.

[61:9] Han har sänt Sin budbärare* med vägledningen och den sanna religionen, och kommer att låta den dominera alla religioner, trots idoldyrkarna.

[61:10] O ni som tror, låt Mig informera er om en verksamhet som kommer att rädda er från smärtsamt straff. [61:11] Tro på GUD och Hans budbärare, och sträva för GUDs sak med era pengar och era liv. Det är den bästa verksamheten för er, om ni bara visste. [61:12] I gengäld förlåter Han era synder, ger er tillträde till trädgårdar med flytande bäckar, med vackra palats i Edens trädgårdar. Detta är den största triumfen. [61:13] Dessutom får ni något ni verkligen älskar: stöd från GUD och garanterad seger. Ge goda nyheter till de som tror.

[62:1] Prisar GUD gör allting i himmlarna och allting på jorden; Kungen, den Heligaste, den Allsmäktige, Visaste.

[62:2] Han är Den som sände till hedningarna en budbärare från dem, för att recitera Hans uppenbarelser för dem, rena dem, och lära dem skriften och visdom. Innan dess hade de gått långt vilse. [62:3] Och till många generationer efter dem. Han är den Allsmäktige, Visaste. [62:4] Sådan är GUDs nåd som Han ger till vem Han vill. GUD är Besittare av Oändlig Nåd.

[62:5] Exemplet på de som fick Toran, som sedan inte lyckades upprätthålla den, är som åsnan som bär på stora litterära verk. Sannerligen miserabelt är exemplet på människor som förkastat GUDs uppenbarelser. GUD vägleder inte de onda människorna.

[62:6] Säg, "O ni som är Judiska, om ni påstår att ni är GUDs utvalda, uteslutande alla andra människor, borde ni längta efter döden om ni talar sanning!" [62:7] De längtar aldrig efter den, på grund av vad de gjort. GUD är fullt medveten om de onda.

[63:1] När hycklarna kommer till dig säger de, "Vi vittnar om att du är GUDs budbärare." GUD vet att du är Hans budbärare, och GUD vittnar om att hycklarna är lögnare.

[63:4] När ni ser dem kanske ni imponeras av deras utseende. Och när de talar kanske ni lyssnar på deras vältalighet. De är som stående stockar. De tror att alla tilltal är riktade emot dem. Dessa är de verkliga fienderna; akta er för dem. GUD fördömer dem; de har avvikit. * Bara Gud dömer.

[63:6] Det är sak samma för dem, vare sig du ber om deras förlåtelse, eller inte ber om deras förlåtelse; GUD kommer inte att förlåta dem. För GUD vägleder inte de onda människorna.

[63:7] Det är dessa som säger, "Ge inga pengar till de som följer GUDs budbärare, så kanske de överger honom!" GUD äger dock himmlarnas och jordens skatter, men hycklarna förstår inte.

[63:11] GUD skjuter aldrig upp den utnämnda tiden för döden för någon själ. GUD är fullt Medveten om allt ni gör.

[64:1] Prisar GUD gör allting i himmlarna och allting på jorden. Allt herravälde tillhör Honom, och alla lovord tillhör Honom, och Han är Allsmäktig.

[64:2] Han är Den som skapade er, sedan har vi den som inte tror ibland er, och den som tror. GUD Ser absolut allt ni gör.

[64:3] Han skapade himmlarna och jorden för ett specifikt syfte, formgav er och fulländade er design, till Honom är sedan det slutliga ödet.

[64:4] Han känner till allting i himmlarna och på jorden. Och Han är medveten om allt ni döljer och allt ni tillkännager. GUD är fullt medveten om de innersta tankarna.

[64:5] Har du lagt märke till de som inte trodde förut, och som därefter drabbades av konsekvenserna av sitt beslut? De ådrog sig ett smärtsamt straff. [64:6] Det är för att deras budbärare gick till dem med tydliga bevis, men de sa, "Ska vi följa människor som oss?" De trodde inte och vände sig bort. GUD behöver inte dem; GUD har inga behov, Prisvärd.

[64:7] De som inte trodde påstår att de inte kommer att återupplivas! Jo minsann, vid min Herre, ni kommer att återupplivas, och ni kommer att ställas till svars för allt ni har gjort. Det är enkelt för GUD att göra.

[64:8] Därför ska ni tror på GUD och Hans budbärare, och på det ljus vi uppenbarat häri. GUD är fullt Medveten om allt ni gör.

[64:9] En dag kommer Han att sammankalla er till Sammankallandets Dag. Det är Dagen av Ömsesidigt Klander. För alla som tror på GUD och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att lindra deras synder, och ge dem tillträde till trädgårdar med flytande bäckar. Däri vistas de för evigt. Detta är den största triumfen. * Olika rang för varje troende.

[64:11] Ingenting händer er förutom enligt GUDs vilja. För den som tror på GUD, kommer Han att vägleda hans hjärta. GUD är fullt medveten om alla ting.

[64:14] O ni som tror, era makar och era barn kan vara era fiender; akta er. Om ni har överseende, glömmer och förlåter, då är GUD Förlåtare, Barmhärtigast. * Man ska umgås med andra. [64:15] Era pengar och era barn är ett test, och GUD besitter en stor belöning.

[64:17] Om ni lånar GUD ett lån av rättfärdighet, kommer Han att mångfaldiga belöningen för er flera gånger om, och förlåta er. GUD är Tacksam, Ömsint.

[64:18] Den Som Känner Till alla hemligheter och tillkännagivelser; den Allsmäktige, Visaste.

[65:1] O ni profet, när ni människor skiljer er från kvinnorna, ska ni försäkra er om att en skilsmässoperiod uppfylls. Ni ska beräkna en sådan period exakt. Ni ska vörda GUD er Herre. Tvinga dem inte att flytta från sina hem, ej heller ska ni göra livet så hemskt för dem, att de ger sig av på egen hand, såvida de inte begår ett bevisat äktenskapsbrott. Dessa är GUDs lagar. Den som överträder GUDs lagar begår en orättvisa mot sig själv. Man vet aldrig; kanske GUD vill att detta ska resultera i någonting bra. [65:2] När perioden väl har uppfyllts får ni försonas med dem rättvist, eller fullborda separationen rättvist. Ni ska låta två rättvisa vittnen bevittna skilsmässan inför GUD. Det är för att upplysa de som tror på GUD och den Sista Dagen. Den som vördar GUD, kommer Han att skapa en utväg för. [65:3] Och kommer att ge till honom från håll han aldrig förväntat sig. Den som litar på GUD, behöver ingen annan än Honom. GUDs befallningar utförs. GUD har fastställt ödet för allting.

[65:4] Vad gäller kvinnorna som nått klimakteriet, om ni hyser några tvivel, ska deras period vara tre månader. Vad gäller kvinnorna som inte menstruerar, och som upptäcker att de är gravida, slutar deras period när de får barn. Den som vördar GUD, gör Han allting enkelt för.

[65:5] Detta är GUDs befallning som Han sänder ner till er. Han (=Jehova) mildrar synderna för den som vördar GUD, och belönar honom generöst.

[65:7] Den rike maken ska ge underhåll enligt sina tillgångar, och den fattige ska ge underhåll enligt de tillgångar som GUD har givit honom. GUD ålägger inte någon själ mer än vad Han givit den. GUD kommer att ge lindring efter svårighet.

[65:8] Många samhällen gjorde uppror mot sin Herres befallningar och mot Hans budbärare. Följaktligen höll vi dem strängt till svars, och bestraffade dem med en hemsk bestraffning. [65:9] De drabbades av konsekvenserna av sina beslut; en oerhörd förlust. [65:10] GUD har preparerat ett svårt straff för dem. Därför ska ni vörda GUD, O ni som har intelligens och trodde. GUD har sänt ner ett budskap till er -

[65:11] en budbärare* (=vännen) som reciterar GUDs uppenbarelser, tydligt, för att leda de som tror och verkar rättfärdighet ut ur mörkret in i ljuset. Den som tror på GUD och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att ge tillträde till trädgårdar med flytande bäckar; däri vistas de för evigt. GUD kommer att belöna honom rikligt.

[65:12] GUD skapade sju universum och samma antal jordar. Befallningarna flödar mellan dem. Det är för att låta er veta att GUD är Allsmäktig, och att GUD är fullt medveten om alla ting.

[66:1] O du profet (=Muhammed) , varför förbjuder du det som GUD har gjort lagligt för er, bara för att förnöja dina fruar? GUD är Förlåtare, Barmhärtig. [66:2] GUD har fastställt för er lagarna som hanterar era löften. GUD är er Herre, och Han är Allsmäktig, Visast.

[66:8] O ni som tror, ni ska vända er till GUD i en bestämd och uppriktig ånger. Er Herre kommer då att mildra era synder och ge er tillträde till trädgårdar med flytande bäckar. På den dagen kommer GUD inte svika profeten och de som trodde med honom. Deras ljus kommer att stråla framför dem, och till höger om dem. De kommer att säga, "Vår Herre, fullända vårt ljus för oss, och förlåt oss; Du är Allsmäktig."

[67:1] Ytterst Upphöjd är Den i vars händer är allt herravälde, och Han är Allsmäktig. [67:2] Den som skapade döden och livet med syftet att urskilja de ibland er som skulle göra bättre. Han är Allsmäktig, den Förlåtande.

[67:3] Han skapade sju universum i lager. Ni ser ingen ofullkomlighet i den Nådigastes skapelse. Fortsätt att titta; ser ni något fel?

[67:13] Vare sig ni håller era yttranden hemliga, eller tillkännager dem, är Han fullt medveten om de innersta tankarna. [67:14] Borde Han inte känna vad Han har skapat? Han är den Storslagne, Mest Medvetne.

[67:15] Han är Den som satte Jorden i er tjänst. Färdas runt dess gränser, och ät av Hans gåvor. Till Honom är den slutliga sammankallningen.

[67:18] Andra före dem har inte trott; hur hemskt var inte Mitt straff!

[67:19] Har de inte sett fåglarna ovanför dem som radar upp sig i kolumner och breder ut sina vingar? Det är den Nådigaste som håller upp dem i luften. Han är Den Som Ser alla ting.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar