söndag 2 juni 2024

Om Gud, Del 25

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                 2024-06-02

[22:78] Ni ska sträva för GUDs sak som ni borde sträva för Hans sak. Han har valt er, och inte gett er några svårigheter i att utöva er religion - religionen av er fader Abraham. Han är den som gav er namnet "Underkastade" ursprungligen. Därför ska budbäraren (=Vännen) fungera som vittne ibland er, och ni ska fungera som vittnen ibland människorna. ** Imamernas uppgift. Därför ska ni iakttaga Kontaktbönerna (Salat) och ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och hålla fast vid GUD; Han är er Herre, den bäste Herren och den bäste Hjälparen.

[23:51] O ni budbärare, ät från alla goda gåvor, och verka rättfärdighet. Jag är fullt medveten om allt ni gör.

[23:52] Sådan är er församling - en församling - och Jag är er Herre; ni ska vörda Mig. * Man ska vara förenad.

[23:66] Mina bevis presenterades för er, men ni vände er bort. [23:67] Ni var för arroganta för att acceptera dem, och ni ignorerade dem trotsigt.

[23:72] Ber du dem om lön? Er Herres lön är mycket bättre. Han är den bäste Försörjaren.

[23:78] Han är Den som gav er hörseln, synen, och era hjärnor. Sällan är ni tacksamma.

[23:79] Han är Den som satte er till rätta på jorden, och inför Honom kommer ni att sammankallas.

[23:80] Han är Den som kontrollerar liv och död, och Han är Den som alternerar natt och dag. Förstår ni inte?

[23:91] GUD har aldrig fått en son. Det har heller aldrig funnits någon annan gud vid sidan av Honom. I sådana fall skulle varje gud förkunnat självständighet med sina skapelser, och de skulle ha tävlat med varandra för att dominera. Prisad vare GUD; ojämförlig deras påståenden. [23:92] Den Som Känner Till alla hemligheter och tillkännagivelser; Upphöjd vare Han, högt överlägsen behov av partners.

[23:105] Reciterades inte Mina uppenbarelser för er, och ni avvisade dem gång på gång? [23:106] De kommer att säga, "Vår Herre, vår ondska överväldigade oss, och vi var människor som gått vilse. [23:107] "Vår Herre, ta oss ut ur detta; om vi återgår (till vårt gamla beteende), då är vi verkligen onda." [23:108] Han kommer att säga, "Vistas däri, förödmjukade, och tala inte till Mig.

[23:109] "Några av Mina tjänare brukade säga, 'Vår Herre, vi har trott, så förlåt oss och ös nåd över oss. Av alla de barmhärtiga, är Du den Barmhärtigaste.' [23:110] "Men ni hånade och förlöjligade dem, till den grad att ni glömde Mig. Ni brukade skratta åt dem. [23:111] "Jag har belönat dem idag som gengäld för deras ihärdighet, genom att göra dem till vinnare."

[23:116] Högst upphöjd vare GUD, den sanne Härskaren. Det finns ingen annan gud vid sidan av Honom; den Mest Ärbare Herren, besittare av all auktoritet.

[24:10] Detta är GUDs nåd och barmhärtighet gentemot er. GUD är Frälsaren, Visast.

[24:18] GUD förklarar på så sätt uppenbarelserna för er. GUD är Allvetande, Vis.

[24:19] De som älskar att se omoraliskt beteende spridas bland de som tror, har ådragit sig ett smärtsamt straff i detta livet och i Livet Efter Detta. GUD vet, medan ni inte vet.

[24:20] GUD öser Sin nåd och Sin barmhärtighet över er. GUD är Ytterst Ömsint gentemot de troende, Barmhärtigast.

[24:21] O ni som tror, följ inte Satans väg. Den som följer Satans väg bör veta att han förespråkar ondska och synd. Vore det inte för GUDs nåd gentemot er, och Hans förbarmande, skulle ingen av er renats. Men GUD renar vem Han än vill. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet.

[24:22] De ibland er som välsignats med tillgångar och rikedom ska vara barmhärtiga gentemot sina släktingar, de fattiga, och de som immigrerat för GUDs sak. De ska behandla dem vänligt och med tolerans; längtar ni inte efter att uppnå GUDs förlåtelse? GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[24:23] De som falskt anklagar gifta, troende och gudfruktiga kvinnor, har utan tvivel ådragit sig fördömelse i detta livet och i Livet Efter Detta; de har ådragit sig ett hemskt straff. [24:24] Den dagen kommer då deras egna tungor, händer, och fötter kommer att redogöra för allt de gjort. * Olika rang för varje syndare. [24:25] På den dagen kommer GUD att straffa dem till fullo för deras gärningar, och de kommer att få veta att GUD är Sanningen.

[24:27] O ni som tror, ni ska inte gå in i hem som inte tillhör er, utan tillåtelse från de som bor där, och utan att hälsa på dem. Det är bättre för er, så att ni ska kunna ta er i akt. [24:28] Om ni inte finner någon där, ska ni inte gå in förrän ni får lov till det. Blir ni ombedda, "Gå ut igen," måste ni gå ut igen. Det är renare för er. GUD är fullt medveten om allt ni gör. [24:29] Ni begår inget fel om ni går in i obebodda hem, vari det finns någonting som tillhör er. GUD är medveten om allt ni avslöjar, och allt ni döljer.

[24:30] Tala om för de troende männen att de ska sänka sin blick (och inte stirra på kvinnorna) och bibehålla sin kyskhet. Det är renare för dem. GUD är fullt Medveten om allt de gör.

[24:32] Ni ska uppmuntra de bland er som är ensamstående att gifta sig. De får gifta sig med de rättfärdiga bland era manliga och kvinnliga tjänare, om de är fattiga. GUD kommer att berika dem från Sin nåd. GUD är Frikostig, Den Som Vet.

[24:33] De som inte har råd att gifta sig, ska bevara sin moraliska karktär tills GUD ger till dem av Sin nåd. För de av era tjänare som vill frias för att gifta sig, ska ni tillmötesgå deras önskemål, när ni förstår att de menar allvar. Och ge till dem av de pengar GUD givit er. Ni ska inte tvinga era flickor att begå prostitution, i strävan efter materia tillhörande denna världen, om de vill vara orörda. Om någon tvingar dem, är GUD, som ser att de tvingas, Förlåtare, Barmhärtig.

[24:35] GUD är himmlarnas och jordens ljus. Hans ljus kan liknas vid en konkav spegel bakom en lampa, som placerats i en behållare av glas. Behållaren av glas är lik en ljus, pärlik stjärna. Dess bränsle kommer från ett välsignat oljealstrande träd, som varken är östlig, eller västlig. Dess olja är närapå självlysande; behöver ingen eld för att tända den. Ljus uppå ljus. GUD vägleder till Sitt ljus den som vill (bli vägledd). GUD återger på så sätt liknelserna för människorna. GUD är fullt medveten om alla ting. [24:36] (Guds vägledning finner man) i hus som upphöjts av GUD, för Hans namn firas däri. Prisar Honom däri, natt och dag.

[24:37] Människor som inte distraheras av ekonomi eller handel från att fira minnet av GUD; de iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och de är medvetna om dagen då alla sinnen och ögon kommer att vara skräckslagna. [24:38] GUD kommer säkerligen att belöna dem för deras goda gärningar, och ösa Sin nåd över dem. GUD ger till vem Han vill utan gränser.

[24:39] Vad gäller de som inte tror, kan deras gärningar liknas vid en synvilla i öknen. En törstig person tror att det är vatten. Men när han når fram till det, upptäcker han att det inte är någonting, i stället finner han GUD där, för att straffa honom fullständigt för sina verk. GUD är den mest effektive granskaren.

[24:40] En annan liknelse är att vara i totalt mörker, mitt ute på ett våldsamt hav, med vågor uppå vågor, jämte tjock dimma. Mörker på mörker - om han tittat på sin egen hand, skulle han knappt kunnat se den. Den GUD berövar på ljus, kommer inte att ha något ljus.

[24:41] Inser ni inte att alla i himmlarna och på jorden prisar GUD, till och med fåglarna när de flyger i kolumn? Var och en kan sin bön och sitt sätt att prisa. GUD är fullt medveten om allt de gör.

[24:42] Himmlarnas och jorden herravälde tillhör GUD, och till GUD kommer allt slutligen att återvända.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar