torsdag 5 maj 2011

Sovjets Handbok I Persiskt Schackspel: Krossa Israel, Del 4, fortsättning

I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste



Fortsättning:

IEK: Ha, ha… Eller rättare sagt vissa islams ansikte, ha, ha…

[2:195] Ni ska spendera för Guds sak; men kasta er inte självmant in i fördärvet. Ni ska vara barmhärtiga; Gud älskar de barmhärtiga.

M : Ha, ha… Den sanna Islams fysionomi, ha, ha…

[26:125 - 130] ” Jag är en sann budbärare till er, Ni ska vörda Gud  och rätta er efter mig, Jag ber er inte om någon lön; min lön kommer från universums härskare, Ni bygger palats på varenda berg, utan anledning,
Ni upprättar byggnader som om Ni skulle vara för evigt, Och när Ni slår, slår Ni utan nåd. ”

IEK: Ha, ha… Våra allierade är så pompösa, storartade, ha, ha…

[6:82] De som tror och inte förorenar sin tro med grymhet, har förtjänat de perfekta tryggheterna och de är verkligt vägledda.

M : Ha, ha… Och när idolen i ert land har fått den absoluta makten, är hans ord ju Guds ord, ha ,ha… Ingen kan säga mot honom, ha, ha… Då skall han tvinga alla att de bekänner islam eller underkastelse för honom själv förstås, det är ju islamiskt land, ha, ha…

[4:170] O människor, budbäraren har kommit till er med sanningen från er Herre. Tro därför för ert eget bästa. Om ni inte tror, tillhör allting i himlarna och på jorden Gud. Gud är Allvetande, Visast.

[55:8 -9] Ni ska inte överträda lagen.  Ni ska etablera rättvisa, kränk inte lagen.

IEK: Ha, ha…

[42:21] De följer idoler som fastställer religiösa lagar för dem som aldrig auktoriserats av Gud. Vore det inte för ett förutbestämt beslut, skulle de ha dömts omedelbart. De som överträder har verkligen  ådragit sig ett smärtsamt straff.

M : Ha, ha… I Koranen har kommit så många exemplar, som att profeten Noak fällde tårar och bad sin vägrande son att stiga på arken, men ändå Noak tvingade inte honom och respekterade sin sons beslut eller profeten Lot som innehavde visdom och kunskap, han till sista ögonblick bad både sin fru och hennes vänner, de homosexuella råd att ändra på sig och bli räddade, för det är Allahs sak som skall bedöma och avgöra, för alla har fått en bestämd tid av Gud på sig att bestämma sig kanske de ändrar sig, alla skall testas står i Koranen, ha, ha..

[3:127 - 128] På så sätt utplånar Gud vissa av de som inte tror, eller neutraliserar dem; de slutar alltid som förlorare. Det är inte  er sak att avgöra; Gud kanske räddar dem eller kanske straffar Gud dem för deras överträdelser.

[2:155] Vi kommer säkerligen att testa er med en del rädsla, hunger, förlust av pengar, liv, och skördar. Ge goda nyheter till de som är ihärdiga.

IEK: Ha, ha…Vad?

[3:142] Förväntar Ni er att komma in i Paradiset utan att Gud urskiljer de bland er som strävar, utan att urskilja de som är ihärdiga?

[18:58] Ändå är er Herre Förlåtare, full av nåd. Om Gud ställde dem till svars för deras gärningar skulle Han ha utplånat dem på fläcken. I stället ger Gud dem uppskov till en specifik, förutbestämd tidpunkt;
då kan de aldrig fly undan.

 M : Ha, ha… Det är inte människornas sak att avgöra, det finns så många tydliga verser att religion är frivilligt och då man inte kan utdöma så kallade para- icke hjärtlöst islamiska vite för dem som säger emot Koranen och dess budskap, ändå de gör det för Gudsskull, ha, ha…

[50:12 - 14]  Icke troende före dem var Noaks folk, innevånarna i Russ, och Thamûd. Och Ãd, Farao, och Lots bröder. Och skogens innevånare, och folket i Tubba`. Alla misstrodde budbärarna, och följaktligen kom Mitt straff till dem.


[17:54] Er Herre är den som känner er bäst. Enligt Sin kännedom kanske Gud öser er med nåd, eller så kanske straffar Gud er. Vi har inte sänt dig för att vara deras försvarare.

IEK: Ha, ha… Ett av de många stillgrepp så väl i Bibeln som i Koran är berättelser samt upprepningarna, som gör framställningen effektfulla, muslimer skulle lära sig av de gång på gång upprepade berättelser, men de har inte gjort det, ha, ha… Och ayatolla utan idoldyrkare är ju idolen utan herradöme och herravälde, ha, ha…

[67:2] Gud är Den som skapade döden och livet med syftet att urskilja de ibland er som skulle göra bättre. Gud är Allsmäktig, den Förlåtande.

M : Khomeini, Khomeini islams ikon, Revolution ledare, Revolution ikon, ha, ha…
IEK: Ha, ha… Så våra fanatiker skall döda alla andra för att hjälpa Gud, eller rätta och gömma den okunnige Allah: s misstag och spara tid för honom, för då Allah inte längre behöver testa någon, ha, ha…

[3:186] Ni kommer utan tvivel att testas genom era pengar och era liv, Ni kommer att få höra massor av förolämpningar från dem som fått skriften och från idoldyrkarna. Om Ni ihärdigt håller ut och för ett rättfärdigt liv, kommer det att bevisa styrkan av er tro.

M : Ha, ha…
IEK: Ha, ha… Till och med självaste Satan fick tidsfrist, ha, ha…

[38:79 - 81] Han sa: ”Ge mig uppskov till Återuppståndelsens Dag.” Han sa: ”Du får uppskov, Tills den utnämnda dagen.”

M : Ha, ha… Era taskiga apeliter. Tillbaka till kriget, allra viktigaste av allt är att ett krig är alltid nödvändigt efter en kommunistisk revolution. Som Lenin har sagt krig är en kamp mellan imperialister. Socialisternas taktik skulle vara att delta men organisera socialistiska celler i skyttegravarna, varefter inbördeskrig skulle utbryta i samtliga länder och arbetare och bönder vända sig mot sina egna regeringar. Ju större krigsförlusterna av djurarter blir desto klarare framstår det för arbetarmassorna att opportunisterna förråder arbetarnas sak. Det är nödvändigt att vända vapnen mot regeringarna och borgerligheten i respektive länder. Att omvandla det pågående kriget till inbördeskrig är det enda korrekta proletära ingripandet. Kommunistisk dominoteori hävdar att om ett land blir kommunistiskt skulle grannländerna också bli det. Så ett krig skall utbrytas i samtliga länder kring ert land så att våra eliter i dessa länder kan göra uppror, det är nödvändigt. Det står också i Koranen att Islamiska länder skall delta i krig mellan två stridande grupper och Vi räknar med det.

[49:9] Om två grupper troende bråkar med varandra, ska Ni försona dem. Om en grupp attackerar den andra, ska Ni slåss emot den attackerande gruppen tills de underkastar sig Guds befallning. När de väl underkastat sig, ska Ni försona de två grupperna rättvist.  Ni ska bibehålla rättvisa;
Gud älskar de rättvisa.

IEK: Men de är ju muslimer, de kan inte börja kriga mot varandra?

[2:190] Ni får slåss för Guds sak mot dem som attackerar er, men Ni ska inte attackera. Gud älskar inte de som attackerar.

M : Ha, ha… Det är lugnt, vår elit Saddam, muslimen och beundrare av vår Stalin är ju vår undertecknad figur, ha, ha…
IEK: Och det förunderliga är att varken muslimer eller västländerna har inte fattat hans falsarium, ha, ha… Men Khomeini skall hota andra arabiska länder kring persiska viken, vad blir då Saddams förevändning?


[4:94] O Ni som tror, om Ni slår ett slag för Guds sak måste Ni vara helt säkra. Säg inte till den som erbjuder er fred: ”Du tror inte”,  i strävan efter denna världs byten. För Gud besitter oändliga byten.
Minns att Ni brukade vara som dem, och Gud  välsignade er. Därför ska Ni vara helt säkra.  Gud är fullt Medveten om allt Ni gör.

M : Muslimen Saddam skall ju bränna upp sitt avtal med Iran angående gränsdragningen i Shatt-al-Arab, ha, ha…

[4:89 - 90] De vill att Ni inte ska tro, precis som de inte har trott, då blir Ni jämlika. Ni ska inte betrakta dem som vänner, såvida de inte mobiliserar sig med er för Guds sak. Vänder de sig  emot er ska Ni bekämpa dem, och Ni får döda dem  när Ni möter dem i krig. Ni ska inte acceptera dem som vänner
 eller som allierade. Hit räknas inte de som förenas med människor   med vilka Ni skrivit fredsavtal, eller de som kommer till er utan någon önskan att slåss emot er eller emot sina släktingar. Om Gud så önskat, skulle Allah kunnat låta dem slåss emot er.  Gud ger er därför ingen anledning att slåss emot dem om de lämnar er ifred,  avstår från att slåss emot er, och erbjuder er fred.

IEK: Ha, ha… OK.
M : Kom ihåg att Lenin har sagt att krig är en oundviklig del av kapitalismen. Vilken idiot tror att den beväpnade borgerligheten kan störtas utan kamp? Det är helt enkelt vansinne att tala om kapitalismens avskaffande utan ett fruktansvärt inbördeskrig eller en rad sådana krig. Det är en plikt för socialister att agitera för klasskamp under perioder av krig. Deras enda plikt när krig bryter ut mellan olika nationers borgarklasser är att omvandla dessa krig mellan nationer till krig mellan klasser, enligt Lenin.
IEK: Ha, ha… OK. Men djur då?


[6:38] Alla varelser på jorden, alla fåglar som flyger med vingar, är som ett folkgrupp, samhälle som ni. Vi har inte utelämnat någonting i denna bok.  Till sin Herre, kommer alla dessa varelser att sammankallas.

[26:7] Har de inte sett jorden, och hur många sorters vackra  växter Vi odlat på den?

M : Då Ni skall propagera att muslimer varken bryr sig om människor eller krigets världsomfattande miljöpåverkan, de är ju påverkad av opium, ha, ha…
IEK: Ha, ha… Men om andra arabländer inte blandar sig i kriget då?
M : Ha, ha… Vi lämnar inte något i lyckträffen, Vi reagerar systematiskt, era apeliter. Kriget utökar ju Khomeinis ställning. Under kriget skall ju alla vara förenade med varandra och lyda under hövdingen annars alltid det är ju myteri och landsförräderi, eller hur, ha, ha…  
IEK: Ha, ha, just det, javisst krig är schyst för vårt fosterland enlig Lenin.
M : Som en kommunistisk revolution kräver, bara de proletära skall styra landet. Kom ihåg att Lenin har betonad att proletariatets diktatur är en historisk nödvändighet och är det enda möjliga alternativet i övergången från kapitalism till kommunism. Och när våra eliter i Iran är illitterata, olärda på ert språk så det kommer att ta ett bra tag för de att lära sig någonting och komma ut ur Låtgåpolitiken, låtgåsystemet och folkets bedrövliga lidelse är oundvikligt och nödvändigt som Vi postförsäkra granat varmt för era landsmän. Men å andra sidan under krig tiden - de efterblivna mullorna utan skolning och kunskap kommer att med sina mindre ämbeten skada islam som planerat. Detta vållar rena rama kaoset och folk kommer då att tappa sina tro för de och religion förstås. Amen.
IEK: Ha, ha, Amen. Men om våra landsmän upptäcker att Vi kärnor som skall styra landet är okunniga och kan inte Koranen?

De iranska andliga prästers skicklighet i Koran:
En vecka somliga fiskar är förbjuden att förtäras enligt Islam, nästa vecka tillåten ( ﻞ ﻸﺤ ),
En månad Schackspel är förbjudet att spelas, nästa månad tillåten enligt Islam ,...

M : Ha, ha. Muslimer är dumma, de kommer inte att reagera, religion är ju opium.

[3:78] Bland dem finns de som vränger sina tungor för att härma skriften,  så att Ni ska tro att det är från skriften, när det inte är från skriften,  de påstår att det kommer från Gud, när det inte kommer från Gud.
På så sätt yttrar de och tillskriver Gud lögner medvetet.

IEK: Ha, ha. Och Vi skall lära ut muslimer att om en person säger att Jag tror på Allah och Mohammad då han här muslim, ha, ha…
M : Ha, ha… Eller om han kan utan till lära sig två Sure ur Koranen då han kan hela Koranen, på så sätt Vi låter inte folk läsa färdigt Koranen, ha, ha… Och våra eliter kommer att översätta Korans verser förvrängt och vridet mot öst på så sätt att uppmanar folket strida mot våra fiender. 

[16:125] Du ska bjuda in till din Herres väg med visdom och vänlig upplysning, och diskutera med dem på bästa möjliga sätt. Er Herre vet bäst vem som avvikit från Guds väg, och Gud vet bäst vilka som är vägledda.

Och detta är översättningen av samma vers [16:125] i boken så kallade:
”Själv konstruktiv och dess innebörd i Islam”, sid. 9, Tryckt August 1984
av Scientist Martyr Hojatollah islam val muslim Dr. (!) Mohammad Javad Bahonar
( Bahonar var Irans första kultur minister och sedan primär minister ) :

”Inbjudan till Guds väg är för att triumfera och dessutom inbjudan till att segra
och för att vinna och segra och rädda. Och det har kommit många
tolkningar från olika verser så ser Vi att
islam har kommit för att människor skall vinna och segra….. 

IEK: Ha, ha.
M : Ha, ha. Och de skall använda Guds ord så mycket som möjligt att den tappar meningen för att inte tala om att prisa och kalla sina egna kollegor med arabiska beröm ord så att folk får nog med arabiska också och dessutom era landsmän, iranier skall lära sig röra med tungan, ha, ha…


Bahonar nämner Khomeinis namn i sin bok så här
( vilket är vanligt och närapå obligatoriskt just nu ):
Jamal - Salehin - Fakhr -  Arefin -  Hazrat -  Ayatolla -  Azam - Imam Khomeini
Som kan översättas ( om jag har rätt ) :
Lord - Sir - grandseigneur - Monsieur  - världsman – Ayatolla – Ansenlig - Imam Khomeini
Själv konstruktiv och dess innebörd i Islam”, sid. 4, Tryckt August 1984

IEK: Ha, ha. Muslimer är dumma, speciell shiiter som går till vilostäder och ber om handräckning från sina imamer, ha, ha…

[10:18] De dyrkar idoler vid sidan av Gud som inte äger någon makt att skada eller hjälpa dem, och de säger: ”De är våra medlare hos Gud!”  Säg: ”Informerar Ni Gud om någonting Gud inte är medveten
om i himlarna eller på jorden?” Prisad vare Gud.  Gud är den Högste; högt överlägset behov av partners.

M : Ha, ha.
IEK: Ha, ha. Men om våra landsmän upptäcker normer och bestämmelse ur böcker då?

[39:18] Det är de som undersöker alla ord, och sedan följer de bästa. Det är dessa som Gud har väglett; det är dessa som besitter intelligens.

M : Ha, ha. Iranier är dumma, de kommer inte att reagera, religion är ju opium. Vi kan väl ändra på böcker för säkerhet skull.

Alla böcker från de tänkande, intellektuella - religiösa och icke religiösa – samlades
 och redigerades efter revolutionen.

IEK: Ha, ha. Men om våra landsmän upptäcker regel och bestämmelse ur Koranen då?
M : Ha, ha. Muslimer är dumma. Vi skall se till att Koran och andra testamenten inte skall undervissa fullständigt, bara de Sure som gynnar oss som uppmanar Jihad.

[15:91] De accepterar bara Koranen till en del.

IEK: Ha, ha.
M : Dynt runt på radio skall bestämda verser ur Koranen reciteras, avsiktlig inriktning på en viss uppgift så att dels fanatism uppstår hos religiösa arter, vissa är ju aktiva och söker rättvissa, kommunistiskt rättvissa och dels att somliga kommer att få nog av alla upprepande verser och till slut de bry sig om inte Koranen. I etologin, läran om djurens beteende används termen adaptation, anpassning till yttre omständigheter om sådan tillpassning som sker när djur och människor utsätts för samma nyckelretning upprepade gånger och då reagerar allt svagare på denna. Ingenting är omöjligt - det omöjliga tar bara lite längre tid, ha, ha... Planering framåt i tiden våra era iranska apeliter, inriktning på det möjliga och tänkbara, upprepande uppläsning av samma verser och sure gör att folket blir hjärntvättat efter en längre tid för ingenting kommer att ändras för somliga och somliga skall bekämpa USA hjärtligt, Amen.  

Fortfarande tjugo fem år efter revolutionen undervissas inte hela Koranen på skolor.
Inte heller andra testamente undervissas…

Och ingen kan Koranen helt och hålet, bara mullor om dem kan…


[4:136]  O ni som tror, ni ska tro på GUD och Hans budbärare, på skriften Han uppenbarat genom Sin budbärare, och på skriften Han uppenbarat innan dess. Den som vägrar att tro på GUD, Hans änglar, Hans skrifter, Hans budbärare och på den Sista Dagen, har verkligen gått långt vilse.

 M : Ha, ha, Amen. Våra eliter kommer att se till att iranier vara muslimer som inte har läst koranen.


[2:78] Bland dem finns hedningar som inte känner till skriften förutom   genom hörsägen, och sedan tror att de kan den.

IEK: Amen. Men om våra landsmän läser själva Koranen då?
M : Ha, ha. Muslimer är dumma, Vi har gjort det med irakierna, palestinierna och de har inte reagerat efter decennier, de sanna kunniga är ju döda och resten kan inte koranen. Och väststaterna kan inte heller Koranen. Och dessutom våra eliter kommer att ändra på översättningen genom att kommentera, utlägga eller ge synpunkter på verser, så att muslimer blir förvirrad.

[3:187] Gud slöt ett förbund med de som fått skriften: ”Ni ska upplysa  människorna om den och aldrig  
dölja den.” Men de vände den ryggen och  bytte ut den mot ett ringa pris. Vilket miserabelt byte.

IEK: Amen. Men om våra landsmän förstår ändå Koranen då?

[18:1 - 2] Prisa Gud, som uppenbarade denna skrift för Sin tjänare,  och gjorde den felfri. En perfekt för att varna om ett plågsamt  straff från Gud, och för att ge goda nyheter till de troende som för ett rättfärdigt liv, om att de har förtjänat en generös belöning.

M : Ha, ha. Muslimer är dumma. Då våra eliter kommer att lära ut först och främst sina böcker om islam och dess rättsnorm så kallade Resaleh ( ﻪﻟﺍﺴﺮ ) eller Shariieh lagar eller Hadith ( ) så att iranier blir förvirrad och de kan ju redan islam så de behöver inte slå upp Koranen, ha, ha…

[2:79] Därför, ve på dem som skriver i förväg med sina egna händer och sedan säger: ”Detta har Gud uppenbarat” i strävan efter  en ringa materiell förtjänst. Ve på dem för sådan förvanskningar,  och ve på dem för deras olagliga förtjänster.

IEK: Ha, ha…

[69:40 - 48] Inte yttrandet av en poet; det är sällan ni tror.  Detta är yttrandet av en ärbar budbärare. Ej heller yttrandet av  en siare; sällan tar ni er i akt. En uppenbarelse från universums   Herre. Om han yttrat några andra läror. Skulle vi ha straffat honom. Vi skulle ha stoppat uppenbarelserna till  honom. Ingen av er skulle ha kunnat hjälpa honom.  Detta är en påminnelse för de rättfärdiga.


M : Ha, ha…

[41:3 -4]  En skrift vars verser tillhandahåller de fullständiga detaljerna, i en Arabisk Koran, för människor som vet. En bärare av goda nyheter, och en varnare. Trots det vänder sig de flesta av dem bort; de hör inte.

IEK: Ha, ha. Muslimer själva påstår att Koranen är den enda testamente som har inte och kan inte heller ändrats då att ändra på alla andra religiösa böcker, som hadither är ju given, ha, ha…

[4:36] Ni ska dyrka endast Gud - associera ingenting med Gud. Ni ska ta hänsyn till föräldrarna, släktingarna, de föräldralösa,  de fattiga, den besläktade grannen, den obesläktade grannen, den nära vännen, den resande främlingen och era tjänare.  Gud älskar inte de arroganta skrytmånsarna.

[31:18]  "Du ska inte behandla människorna arrogant, ej heller ska du färdas högfärdigt på jorden. Gud älskar inte de arroganta som skryter.

M : Ha, ha. Och inte bara det, det skall finnas olika Resaleh och Shariieh lagar från olika eliter så kallade Ayatollor alltså rena rama djungel med andra ord, ha, ha, fastän om allting står i Koranen, som de påstår själva att det är det fullkomliga testamentet, ha, ha… Och våra eliter kommer att lära ut först och främst sina böcker som Resaleh och dess rättsnorm så att iranier och sedan resten av världen. Ha, ha…

[16:116] Ni ska inte yttra lögner med egen tunga och påstå:   ”Detta är lagligt och detta är olagligt”
för att fabricera lögner och tillskriva Gud dem. De som hittar på lögner  och tillskriver dem till Gud kommer aldrig att lyckas.

IEK: Ha, ha. Amen för en fullständig förvirring. Det skall bli så röra av en mångfald av motsägelser, ha, ha… Men det finns ju alltid några som inte ger efter eller böjer sig för något vare sig för förvräng orientering eller för grupptryck? 

[18:27] Du ska recitera det som uppenbarats för dig av din Guds skrift. Ingenting ska ersätta Allahs ord, och du ska inte finna någon  annan källa vid sidan av den.

M : Ha, ha. Vi är förberedda för allt, Vi är ju expert på revolution export det är ju vårt verksamhet att befria världen, ha, ha… Ni skall ha religion prov för allting, för alla ämbete vare sig för att komma till universitet eller något statlig tjänst eller något annat. Då Ni kan identifiera och sila bort de skärptsinniga och senare förstås de är ju antirevolutionära, ha, ha… Muslimer är så dumma, efter över fyrtorn hundra år de kan inte Koranen och de kallar sig själva sunni, shiiter eller vad som helst, religion är ju opium, ha, ha…

[15:86 - 94] Er Herre är Skaparen, den Allvetande.
Vi har gett dig de sju paren, och den fantastiska Koranen.
Avundas inte det Vi gav de andra, låt inte göra dig ledsen,
och sänk din vinge för de som tror.
Och tillkännage: ”Jag är den obestridlige varnaren.”
Vi kommer att ta itu med de som delar.
De accepterar bara Koranen till en del.
Vid er Herre, Vi kommer att ifrågasätta dem allihop, om allt de har gjort.
Utför därför befallningarna du fått, och ignorera idoldyrkarna.

IEK: Ha, ha… Vad sunniter, shiiter?
M : Ha, ha. De har delat sig i olika grupper, ha, ha… Vi kan Koranen mer än de, ha, ha... Men de kan varken Koran eller vår religion, vår historia, vår mål, ha, ha…

[6:159] De som delar upp sig i sekter tillhör inte dig. Deras dom vilar hos Gud, sedan kommer Gud att informera dem om allt som de har gjort.

IEK: Ha, ha… För att utnyttja och leda dårar fullständigt, ha, ha…
M : Och de tvistar med varandra, de har gjort det och kommer att göra det, ha, ha…


[8:46] Ni ska lyda Gud och Guds budbärare, och bråka inte med varandra, så att Ni inte försvagar och skingrar er styrka. Ni ska ihärdigt hålla ut.  Gud är med de som ihärdigt håller ut.

Och njut av smutskastningar mellan sunniter och shiiter…

IEK : Och de kallar sig troende, ha, ha…

[13:21] De förenar det som enligt Allah ska vara förenat, vördar sin Allah,
och fruktar den fasansfulla räkenskapen.

[8:73] De icke troende är förenade med varandra. Rättar Ni er inte efter dessa budord, kommer det vara kaos på jorden och fruktansvärd korruption.

M : Ha, ha. Det är synd att nu när de är vår allierade Vi kan inte göra tokroliga pjäser och filmer av de och sedan jämföra deras handling med Koranens budskap, ha, ha… Undrar vad de skall säga till sin Allah när de möter honom, ha, ha…

[6:27] Om Ni bara kunde se dem när de möter helvetes elden!  Då skulle de säga: ”Ve oss, O, Vi önskar att Vi kunde återvända och  aldrig avvisa vår Guds uppenbarelser, och förena oss med de troende.”

IEK: Minsann ursäkta kommer att passa bra ha, ha...
M : Ha, ha, era stygga gräddor. Era landsmän är så dumma. Ni säger att religion är blod förgiftning, opium och sedan Ni stöder Khomeini och de begriper inte…
IEK: Ja, de är tok skallar som tror blint på oss, ha, ha...

fortsättning kommer om Gud vill



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar