söndag 10 mars 2013

Matteus 23 & 24

I Guds Namn, Barmhärtigaste, Snällaste


Ur : http://www.jw.org

1Sedan talade Jesus till folkskarorna och till sina lärjungar och sade:2”På Moses stol har de skriftlärda och fariséerna satt sig.3Därför skall ni göra och hålla allt vad de säger er, men ni skall inte göra efter deras gärningar, för de säger men handlar inte därefter.4De binder ihop tunga bördor och lägger dem på människornas skuldror, men själva vill de inte flytta på dem med sitt finger.5Alla sina gärningar gör de för att bli sedda av människorna; kapslarna som innehåller skriftcitat och som de bär till skydd gör de nämligen breda, och fransarna på sina kläder gör de stora.6De tycker om att ha den främsta liggplatsen vid kvällsmåltiderna och de främsta sittplatserna i synagogorna,7och de vill bli hälsade på torgen och av människorna bli kallade rabbi.8Ni däremot skall inte låta någon kalla er rabbi, ty en är er lärare, och ni är alla bröder.9Dessutom skall ni inte kalla någon på jorden er fader, ty en är er Fader, den himmelske.10Inte heller skall ni låta någon kalla er ’ledare’, ty en är er Ledare, Kristus.11Men den störste bland er skall vara er tjänare.12Var och en som upphöjer sig själv skall bli förödmjukad, och var och en som ödmjukar sig själv skall bli upphöjd.

13Ve er, skriftlärda och fariséer, hycklare, eftersom ni stänger himlarnas kungarike för människorna; själva går ni ju inte in, och inte heller tillåter ni dem som är på väg in att gå in.14––––

15Ve er, skriftlärda och fariséer, hycklare, därför att ni färdas över hav och torra land för att göra en enda proselyt, och när han blir det, gör ni honom till föremål för Gehẹnna i dubbelt så hög grad som ni själva.

16Ve er, blinda vägledare, som säger: ’Om någon svär vid templet, betyder det ingenting; men om någon svär vid guldet i templet, har han förpliktelser.’17Dårar och blinda! Vad är i själva verket störst, guldet eller templet som har helgat guldet?18Likaså: ’Om någon svär vid altaret, betyder det ingenting; men om någon svär vid gåvan som ligger på det, har han förpliktelser.’19Blinda! Vad är i själva verket störst, gåvan eller altaret som helgar gåvan?20Den som svär vid altaret, han svär därför både vid det och vid allt som ligger på det;21och den som svär vid templet, han svär både vid det och vid honom som bor i det;22och den som svär vid himlen, han svär både vid Guds tron och vid honom som sitter på den.

23Ve er, skriftlärda och fariséer, hycklare, eftersom ni ger tionde av mynta och dill och spiskummin men har försummat det som är viktigare i lagen, nämligen rättvisan och barmhärtigheten och troheten. Det ena var det nödvändigt att göra men ändå inte försumma det andra.24Blinda vägledare, som silar bort myggan men sväljer kamelen!

25Ve er, skriftlärda och fariséer, hycklare, eftersom ni gör bägarens och skålens utsida ren, men inuti är de fulla av rofferi och omåttlighet.26Blinde farisé, rengör först bägaren och skålen invändigt, för att utsidan också må bli ren.

27Ve er, skriftlärda och fariséer, hycklare, därför att ni liknar vitkalkade gravar, som visserligen ser vackra ut utanpå men inuti är fulla av de dödas ben och av allt slags orenlighet.28Så är det också med er: Utanpå ser ni visserligen rättfärdiga ut för människorna, men inuti är ni fulla av hyckleri och laglöshet.

29Ve er, skriftlärda och fariséer, hycklare, därför att ni bygger upp profeternas gravar och smyckar de rättfärdigas minnesgravar30och ni säger: ’Om vi hade levt i våra förfäders dagar, skulle vi inte ha varit delaktiga med dem i profeternas blod.’31Alltså vittnar ni mot er själva att ni är söner till dem som mördade profeterna.32Så fyll då era förfäders mått till brädden.

33Ormar, huggormsyngel, hur skall ni kunna fly från Gehẹnnas dom?34Se, därför sänder jag profeter, visa män och offentliga lärare till er. Somliga av dem skall ni döda och hänga på pålar, och somliga av dem skall ni gissla i era synagogor och förfölja från stad till stad,35så att allt det rättfärdiga blod som är utgjutet på jorden skall komma över er, från den rättfärdige Abels blod till blodet av Sakarja, Berẹkjas son, som ni mördade mellan helgedomen och altaret.36Jag säger er i sanning: Allt detta skall komma över den här generationen.

37Jerusalem, Jerusalem, som dödar profeterna och stenar dem som har sänts ut till henne – hur ofta har jag inte velat samla ihop dina barn på det sätt som en höna samlar ihop sina kycklingar under sina vingar! Men ni har inte velat.38Se! Ert hus lämnas åt er själva.39Ty jag säger er: Från och med nu skall ni inte alls se mig, förrän ni säger: ’Välsignad är han som kommer i Jehovas namn!’”

.............................................


1Jesus gick nu ut på väg bort från templet, men hans lärjungar kom fram för att visa honom templets byggnader.2Det fick honom att säga till dem: ”Ni ser allt detta! Jag säger er i sanning: Här skall alls inte lämnas sten på sten; allt skall bli nerrivet.”

3Medan han satt på Olivberget, vände sig lärjungarna till honom då de var för sig själva och sade: ”Säg oss: När skall dessa ting inträffa, och vad skall vara tecknet på din närvaro och på avslutningen på tingens ordning?”

4Och till svar sade Jesus till dem: ”Se till att ingen vilseleder er;5många skall nämligen komma på grundval av mitt namn och säga: ’Jag är Messias’, och de skall vilseleda många.6Ni skall komma att höra krig och rykten om krig; se till att ni inte blir förfärade. Dessa ting måste nämligen inträffa, men det är ännu inte slutet.

7Ty nation skall resa sig mot nation och kungarike mot kungarike, och det skall vara hungersnöd och jordbävningar på den ena orten efter den andra.8Allt detta är början till nödens våndor.

9Då skall man utlämna er åt vedermöda och döda er, och ni skall vara föremål för hat från alla nationerna för mitt namns skull.10Då skall också många förmås att snava och falla, och de skall förråda varandra och hata varandra.11Och många falska profeter skall träda fram och vilseleda många;12och på grund av den tilltagande laglösheten skall kärleken hos flertalet svalna.13Men den som har hållit ut till slutet, han skall bli räddad.14Och dessa goda nyheter om kungariket skall bli predikade på hela den bebodda jorden till ett vittnesbörd för alla nationerna; och sedan skall slutet komma.

15Därför, när ni får se vämjeligheten som vållar ödeläggelse, den som är omtalad genom profeten Daniel, stå på helig plats (läsaren bör bruka urskillning),16då bör de som är i Judeen fly till bergen.17Den som är uppe på taket bör inte gå ner för att ta ut de saker som finns i hans hus;18och den som är ute på fältet bör inte vända hem för att hämta sin ytterklädnad.19Ve de kvinnor som väntar barn och de som ammar i de dagarna!20Be oavbrutet att er flykt inte kommer att ske om vintern eller på sabbaten;21ty då skall det vara en stor vedermöda, en sådan som inte har förekommit sedan världens början intill nu, nej, inte heller på nytt skall förekomma.22Ja, om inte den tiden förkortades, skulle inget kött bli räddat; men för de utvaldas skull kommer den tiden att förkortas.

23Om någon då säger till er: ’Se! Här är Messias’, eller: ’Där!’ så tro det inte.24Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt vilseleda även de utvalda.25Se! Jag har förvarnat er.26Om man alltså säger till er: ’Se! Han är i vildmarken’, så gå inte ut; ’Se! Han är i de inre kamrarna’, så tro det inte.27För alldeles som blixten går ut från öster och lyser ända till väster, så kommer Människosonens närvaro att vara.28Varhelst kadavret är, där kommer örnarna att samlas.

29Omedelbart efter de dagarnas vedermöda skall solen förmörkas, och månen skall inte ge sitt sken, och stjärnorna skall falla från himlen, och himlarnas krafter skall skakas.30Och då skall Människosonens tecken visa sig i himlen, och då skall alla jordens stammar slå sig själva under jämmer, och de skall se Människosonen komma på himlens moln med makt och stor härlighet.31Och han skall sända ut sina änglar med starkt trumpetljud, och de skall samla ihop hans utvalda från de fyra vindarna, från himlarnas ena ytterkant till deras andra ytterkant.

32Lär er nu följande genom en liknelse hämtad från fikonträdet: Så snart som dess unga gren blir mjuk och får löv att spricka fram, vet ni att sommaren är nära.33Likaså vet ni också, när ni ser allt detta, att han är nära vid dörrarna.34Jag säger er i sanning att denna generation visst inte skall försvinna förrän allt detta inträffar.35Himmel och jord skall försvinna, men mina ord skall visst inte försvinna.

36Men om den dagen och timmen vet ingen något, inte ens himlarnas änglar, inte ens Sonen, utan bara Fadern.37För alldeles som Noas dagar var, så kommer Människosonens närvaro att vara.38För såsom de var i de dagarna före den stora översvämningen, då man åt och drack, män gifte sig och kvinnor blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken,39och de tog ingen notis förrän den stora översvämningen kom och ryckte bort dem alla, så kommer Människosonens närvaro att vara.40Då skall två män vara ute på åkern: en skall tas med och den andre lämnas kvar;41två kvinnor skall mala på handkvarnen: en skall tas med och den andra lämnas kvar.42Var alltså ständigt vaksamma, eftersom ni inte vet på vilken dag er Herre kommer.

43Men en sak skall ni förstå: om husfadern hade vetat under vilket vaktpass tjuven skulle komma, hade han hållit sig vaken och inte tillåtit någon att bryta sig in i hans hus.44Visa er därför också ni redo, ty vid en timme som ni inte tänker er kommer Människosonen.

45Vem är i själva verket den trogne och omdömesgille slaven, som hans herre har satt över sitt tjänstefolk till att ge dem deras mat i rätt tid?46Lycklig är den slaven, om hans herre vid sin ankomst finner honom i färd med att göra så!47Jag säger er i sanning: Han skall sätta honom över alla sina tillhörigheter.

48Men om den onde slaven säger i sitt hjärta: ’Min herre dröjer’,49och börjar slå sina medslavar och äter och dricker med vanedrinkarna,50så skall den slavens herre komma på en dag då han inte väntar det och vid en timme som han inte vet av,51och han skall straffa honom med den största stränghet och anvisa honom hans plats bland hycklarna. Där skall han gråta och skära tänder.

I Guds Namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar