måndag 19 juni 2023

Om medling vid yttersta dagen

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2023-06-19

Först:

[3:7] Han sände ner denna skrift till er med okomplicerade verser, vilka utgör det väsentliga i skriften, liksom mångtydiga och allegoriska verser. De som hyser tvivel i sina hjärtan, kommer att ägna sig åt de mångtydiga verserna för att skapa förvirring, och för att få fram en viss mening. Ingen känner till dess sanna innebörd förutom GUD och de som är väl grundade i kunskap. De säger, "Vi tror på detta allt det här kommer från vår Herre." Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

Och dessa verser är för de som har inte sjukdom är hjärta :

[2:48] Tänk på den dagen då ingen själ kommer att kunna hjälpa någon annan själ, då ingen medling kommer att godtagas, då ingen lösensumma kan betalas, och då ingen kan få hjälp.

[2:123] Tänk på den dagen då ingen själ kommer att hjälpa någon annan själ, då ingen lösen kommer att godtagas, ingen medling kommer att vara till någon nytta, och ingen kommer att hjälpas.

[30:12] Dagen då Timmen äger rum, kommer de skyldiga att vara chockerade. [30:13] Deras idoler kommer inte ha någon makt att medla på deras vägnar; tvärtom, kommer de att förkasta sina idoler.

[74:48] Medlingen av medlarna kommer aldrig att hjälpa dem.

[2:254] O ni som tror, ni ska ge till välgörenhet från de gåvor vi givit er, innan den dagen kommer där ingen handel, favorisering eller medling finns. De som inte tror är de orättvisa.

[6:51] Och predika med denna (Koran) för de som vördar sammankallningen inför sin Herre - de har ingen vid sidan av Honom som Herre och Mästare, ej heller någon medlare - så att de ska kunna uppnå frälsning.

[6:70] Ni ska ignorera de som inte tar sin religion på allvar, som om det vore en social funktion och som är helt uppslukade av detta världsliga liv. Påminn med denna (Koran), så att en själ inte får genomlida konsekvenserna av sina onda förtjänster. Den har ingen vid sidan av GUD som Herre och Mästare, ej heller någon medlare. Om den skulle kunna erbjuda någon form av lösen, skulle det inte godtas. De genomlider konsekvenserna av de onda verk de förvärvar; de har ådragit sig helvetiska drycker och ett smärtsamt straff för sin otro.

[7:53] Väntar de tills alla (profetior) har uppfyllts? Dagen en sådan uppfyllelse infinner sig, kommer de som ignorerade den tidigare att säga, "Vår Herres budbärare har kommit med sanningen. Finns det några medlare som kan medla på våra vägnar? Kan ni skicka oss tillbaka, så att vi ändrar vårt beteende och gör bättre verk än vad vi gjorde?" De har förlorat sina själar och deras egna påhitt är orsaken till deras undergång.

[9:80] Vare sig du ber om förlåtelse för dem, eller inte ber om förlåtelse för dem - även om du ber om förlåtelse för dem sjuttio gånger - kommer GUD inte att förlåta dem. Det är för att de inte tror på GUD och Hans budbärare. GUD vägleder inte de onda människorna.

[10:18] De dyrkar idoler vid sidan av GUD som inte äger någon makt att skada eller hjälpa dem, och de säger, "De är våra medlare hos GUD!" Säg, "Informerar ni GUD om någonting Han inte är medveten om i himmlarna eller på jorden?" Prisad vare Han. Han är den Högste; högt överlägsen behov av partners.

[26:99] "De som vilseledde oss var onda. [26:100] "Nu har vi inga medlare.

[30:13] Deras idoler kommer inte ha någon makt att medla på deras vägnar; tvärtom, kommer de att förkasta sina idoler.

[32:4] GUD är Den som skapade himmlarna och jorden, och allting dem emellan på sex dagar, och antog sedan all auktoritet. Ni har ingen annan än Honom som Herre, ej heller har ni någon medlare. Ska ni då inte ta er i akt?

[39:43] Har de uppfunnit medlare som kan medla mellan dem och GUD? Säg, "Tänk om de inte har någon makt, eller insikt?" [39:44] Säg, "All medling tillhör GUD." All makt i himmlarna och på jorden tillhör Honom, därefter kommer ni att föras tillbaka till Honom.

[40:18] Varna dem om den nära förestående dagen, när alla hjärtan kommer att vara förskräckta, och många kommer att vara ångerfulla. De som överträder kommer inte ha någon vän eller någon medlare att lyda.



Och dessa verser är för de som har sjukdom i hjärta :

[2:255] GUD; det finns ingen annan gud än Honom, den Levande, den Evige. Inte ett ögonblick av omedvetenhet eller slummer berör någonsin Honom. Allting i himmlarna och allting på jorden tillhör Honom. Vem skulle kunna medla med Honom, förutom enligt Hans vilja? Han känner till deras förflutna och deras framtid. Ingen uppnår någon kunskap, förutom enligt Hans vilja. Hans herravälde omfattar himmlarna och jorden, och att styra dem tynger Honom aldrig. Han är den Högste, den Störste.

[10:3] Er enda herre är GUD: Den som skapade himmlarna och jorden på sex dagar och sedan tog all auktoritet i besittning. Han kontrollerar alla ting. Det finns ingen medlare, förutom enligt Hans vilja. Sådan är GUD er Herre. Ni ska dyrka Honom. Ska ni då inte ta er i akt?

[34:23] Att medla med Honom kommer att var förgäves, såvida den inte överensstämmer med Hans vilja. När deras sinnen slutligen lugnat ner sig, och de frågar, "Vad sa er Herre," kommer de att säga, "Sanningen." Han är den Högste, den Störste.

[43:86] Ingen av dem som de idoliserar vid sidan av Honom har någon makt att medla, såvida deras medling inte överensstämmer med sanningen, vilket de är fullt medvetna om.

[53:26] Inte ens änglarna i himlen har någon makt att medla med. De enda som tillåts av GUD, är de som agerar enligt Hans vilja och Hans godkännande.

[19:87] Ingen kommer äga makt att medla, förutom de som rättar sig efter den Nådigastes lagar.

Osv.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar