tisdag 24 januari 2012

Sanktion, straffåtgärd eller markera gränser; tydliga, klara gränser?

I Guds Namn, Barmhärtigaste Förlåtaren
.........................
Jag är lite skeptisk om vissa ordval som jag hör men det är säkert helt naturlig då jag är inte språklärare och ännu naturligare: jag är inte bra på språk!.
Därför jag vet inte hur ska jag tolka sanktioner: är det straffåtgärd eller man ( oberoende vilken sida man befinner sig) visar sina klara gränser: ”ändå hit är acceptabel men inte längre”.
Och min logik slutar fungera då och då för jag är inte heller politiker, statsvetare:
Iran accepterar inte Israel men är medlem i FN som legitimerat israel som ett stat,
men Iran - då och då - vill att FN ska göra sin sak och ska inte påverkas av andra stora länder men, men, men den stora Iran vill inte bli påverkat av FN och erkänna Israel som stat. Israel som till och med har ambassadörer i Irans allierade. Och det stora Iran hånar FN:  då mänskliga rättigheter – som FN har stadgat – kränks av Iran enligt FN.  Varför Iran drar inte ut sig från FN- är min logik grubblande över. Säg om Turkiet hade sagt och menat : ”det finns ingen land som heter prokommunistiska shiitiska Iran” hade Iran krävt FN att sparka ut Turkiet ur FN? Eller hade Iran accepterat kärnvapen I Turkiet?

Och här är dagens kommentarer:
  • Sanktionerna inleds redan i morgon och innebär ett förbud mot import, handel och transport av iransk olja och andra petroleumprodukter. "
  • Dessa sanktioner som förtydligande gränser ska gälla alla frivilliga stater som vill vara med, man ska inte tvinga andra. Ej heller ska man förbjuda Iran sälja sin olja eller annat till ett annat land däremot man ska införa sanktioner (som förtydligande gräns) mot land/länder som ville handla med Iran. Detta är rättfärdig då både sidor vet / kan sina allierade, riktiga allierade. Det blir också världskänd för alla ”troende” - ifall om någon är tveksam – vilka politiska färger vill ställa upp för vilka religiösa färger. Dessutom detta hjälper både sidor att satsa på alternativ ”levebröd”. Dessutom Iran kommer att uppskatta detta för Iran ska visa upp sig till världen såsom hur man lyckats utbilda / uppfostra sina egna medborgare efter revolution, hur kunniga är de, hur samarbetar de med varandra - intern, hur hjälper de varandra i dessa tider - intern, hur de utnyttjar andra resurser ( för Iran har inte bara olja) och jag tror de vill mer är gärna visa upp sig själva särskild sin religion därav sin framgång. Dessutom Iran blir mer tacksam för dessa sanktioner för då ”parallell – utrikespolicy” kommer att försvinna i Iran, med andra ord ”stat i stat + staten” som har visat sig kraftlös kommer att övergå till ett enda ”stat” då den iranska representanter behöver inte springa hit och dit (särskilt till Ryssland - men en gång till Azerbajdzjan för ett tag sedan) för att förklara saker och ting eller få ”blåmärke”. Detta vore bra för Iran för då det är bara en myndighet som bestämmer över och då Iran blir stabilare, speciellt den Iranska valutans värde och i synnerhet en pålitlig uttalande från myndigheter, de som är kända och erkända.
    …............
  • Sanktionerna gäller även den iranska centralbanken, som nu får sina tillgångar i EU frysta. Det blir inte heller tillåtet att handla med guld, diamanter och värdefulla metaller med iranska myndigheter eller centralbanken.”
  • Och ibland känner jag mig verkligen analfabet: Iran är så kritisk mot kapitalismen, så hård mot väst … men ändå de litar på kapitalister och lämnar sina pengar, guld … där och utbildar sig i deras mixtrade (man & kvinna) universiteten. Och ännu mer konstig i/på huvudet blir jag för väst samarbetar med dem som hatar dem, som propagerar mot dem, deras liv still och syn på deras kvinnor.... För i tiden ”man” ville att väst skulle sluta samarbeta med Iran för väst visste inte vad ”det” handlade om. Men det är skillnad mellan dåtiden och nutiden, nu alla vet var man står och i vilken färg och det är bra att förtydliga gränser för nu det är öppet schaktspel och då man ska frivilligt stå på sin sida annars man är inte rättvis. Kom ihåg att man ska inte förbjuda Iran sälja något, det är deras rättigheter lika mycket som golfstaternas rättighet att välja sina vänner. Däremot man ska lämna alla Irans tillgångar till dem utan dröjsmål för guld och dollar blir allt viktigare för Iran. Men om någonsin, någonsin Iran vill satsa / förvara sina egendom i väst då det gäller en ränta på 25% ( jag tror att det lika mycket som nuvarande iranska banker har) för alla investeringar som väst ska kräva, för de är ju kapitalister. Jag vill bara betona att man ska vara rättfärdig, om Iran hade stor makt ( annars inte just i denna situation) då ingen ville att Iran skulle tvinga de välja sina allierade, eller sälja sina produkter ifall Iran godkände affären. Dessutom jag tror att Iran borde sanktionera väst tillsammans med sin allierade då Iran får veta vilka står i deras sida, på riktig.
  • ....................
  • sanktioner är en metod för att tvinga Iran till förhandlingsbordet om landets kontroversiella kärnenergiprogram.”
  • Sanktioner är en metod att visa gränser, ingen ska tvinga Iran att de ska sitta på bordet. De är myndiga och vet vad de håller på. De har valt sin väg och sina allierade om de vill vill själva sitta på bordet de är välkommen, inget annat. Ska de skaffa kärnvapen då vi vet att alla myndigheter, ayatollor ( Guds tecken) är lögnare. .....  Däremot golfstater ska se till att det deras allierade inte lida och ersätta Irans olja. Ifall om de producerar mer olja för att dämpa priset på oljan alltså stabilare världsekonomi då de borde göra så. Och en sak till som jag är lite förvånad över : Iran sänker nästan bort olja till Grekland, däremot Grekland tar emot asylsökande från Iran, de röda?
  • ..................
  • Ryssland tror inte att sanktionerna kommer att få Teheran att förändra sin politik. I stället ”beklagar och oroas” Moskva av EU:s sanktioner, som även innebär frysning av den iranska centralbankens tillgångar i EU och att fler personer och företag sätts upp på sanktionslistan.
  • Här - med all respekt till Ryssland - tror jag att de har fel. För jag tror inte att Iran är som Saddam eller liknande – Iran kan inte låta sitt folk lida till skillnaden från Nordkorea. Däremot jag tror att Ryssland ska följa EU då det blir ordning på den iranska staten och de ”andra stater” upplöser sig själva utan dramatik och därav Rysslands muslimer mycket tacksamma, bland annat.
  • ...........
  • Det är väldigt högt spel på politisk nivå … Nordkorea är fattig men låt folket svälta men man har satsat ändå på kärnkraft.... Man ska locka de … underlätta deras ….. komma in i världshandelsorganisation …. Om Israel ska erbjudas lägga ner sin kärnvapen.... man ska använda piskor och morötter man behöver bådadera.... ”
  • Det var högt spel, men nu det är verkligt , det är skillnad. Sedan Iran är inte Nordkorea, Iran är ett så kallade religiöst stat som tar hand om sina medborgare. Om Iran gör som Nordkorea då Iran kommer att förlora sin inflyttande i så kallade islamiska kretsar. Och det blir jubel i Golfstaterna. ”Man ska locka de eller använda piskor och morötter... ”: Detta betyder att den som har uttalat dessa har inte läst de iranska tidningar, Iran är flera steg före! Med andra ord: Iran är myndig och väntar på besked - alltså väst ska vänta på Irans besked som ska vara tydligt och klart och kan visas upp i alla länder utan problem. Sedan man hänvisar till Israel eller vill jämföra Israel med Iran. Det finns lite skillnader, Israel har aldrig sagt: ”Det finns ingen land som heter Iran”. Före den Iranska revolutionen då Iran var med FN hade varken Iran eller israel tvist med varandra och då en amerikansk dollar i Iran kostade 70 rial – nu det är runt 20050 rial. Jag säger nu för $ värde ändras med solens uppgång men eftersom det är stater i staten då man är maktlös för alla sidor klagar, läxar upp varandra...... Men Iran efter revolution sade/säger: ”Israel är cancer, ska utrotas...bla, bla....” , ”Vi ska exportera revolution …..”, ”Amerikanska h... styr golfstater...”.... därför nu befinner Iran i denna situation. Om man ville förhandla med ett legitimerat nation som är medlem i FN av sin egen fria vilja då borde man ta reda på med vilken oberoende stat man handlar eller diskuterar:
    den som representerar staten, eller den som styr staten, eller den som exporterar staten.
.......
I Guds Namn, Barmhärtigaste Förlåtaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar