söndag 5 maj 2024

Om Gud, Del 2

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-05-05

[2:125] Vi har gjort helgedomen (Ka'aban) till en kärnpunkt för människorna, och en trygg tillflyktsort. Ni får använda Abrahams helgedom som bönehus. Vi gav Abraham och Ismael i uppgift: "Ni ska rena Mitt hus för de som besöker det, de som bor där, och för de som bugar sig och prostrerar." [2:126] Abraham bad, "Min Herre, gör detta till ett fridfullt land, och förse dess folk med frukter. Ge till dem som tror på GUD och på den Sista Dagen." (Gud) sa, "Jag kommer även att ge till dem som inte tror. Jag kommer att låta dem njuta tillfälligt, och sedan överlämna dem till Helvetets straff och ett miserabelt öde." * Bara Gud dömer.

[2:131] När hans (=Abraham) Herre sa till honom, "Underkasta dig," sa han, "Jag underkastar mig Universums Herre."

[2:136] Säg, "Vi tror på GUD och på det som sänts ner till oss, och på det som sänts ner till Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och till Patriarkerna; och på det som gavs till Moses och Jesus (gamla och nya testamente) , och alla profeter, från deras Herre. Vi gör inte någon skillnad på någon av dem. Endast Honom är vi underkastade." [2:137] Om de tror som du är de vägledda. Men om de vänder sig bort, är de i opposition. GUD kommer att bespara dig deras motstånd; Han är Den Som Hör, den Allvetande. [2:138] Sådant är GUDs system, och vems system är bättre än GUDs? "Endast Honom dyrkar vi." [2:139] Säg, "Argumenterar ni med oss om GUD, när Han är vår Herre och er Herre? Vi ansvarar för våra gärningar, och ni ansvarar för era gärningar. Endast Honom är vi hängivna." [2:140] Säger ni att Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och Patriarkerna var Judiska eller Kristna? Säg, "Vet ni bättre än GUD? Vem är ondare än den som döljer ett bevis han fått av GUD? GUD är aldrig omedveten om någonting ni gör."

[2:142] Dårarna bland människorna brukade säga, "Varför ändrade de riktningen på sin Qiblah?" * Kristna och judar har sin egen Qiblah, Jerusalem. Säg, "Öst och väst tillhör GUD; Han vägleder den som så önskar på en rak väg."

[2:143] Följaktligen gjorde vi er till ett opartiskt samhälle, så att ni kan fungera som vittnen bland människorna, och budbäraren fungerar som vittne bland er. Vi ändrade riktningen på er ursprungliga Qiblah bara för att urskilja de ibland er som villigt följer budbäraren, från de som skulle vända på klackarna. Det var ett svårt test, men inte för de som är vägledda av GUD. GUD låter aldrig er dyrkan gå till spillo. GUD är Medlidsam gentemot människorna, Barmhärtigast. [2:144] Vi har sett dig vända ditt ansikte mot skyn (sökande efter den rätta riktningen). Vi anvisar nu en Qiblah som behagar dig. Hädanefter ska du vända ditt ansikte mot den Heliga Moskén. Vart ni än är, ska ni alla vända era ansikten emot den. De som fått den tidigare skriften vet att detta är sanningen från deras Herre. GUD är aldrig omedveten om någonting de gör.

[2:147] Detta är sanningen från er Herre. Hys inga tvivel om det. [2:148] Var och en av er väljer riktningen som ni vill följa; ni ska rusa mot rättfärdighet. Vart ni än befinner er, kommer GUD att sammankalla er alla. GUD är Allsmäktig. * Om kristna, judar och muslimer. [2:149] Vart du än går, vänd ditt ansikte (under Salat) mot den Heliga Moskén. Detta är sanningen från er Herre. GUD är aldrig omedveten om någonting var och en av er gör. [2:150] Vart du än går, vänd ditt ansikte (under Salat) mot den Heliga Moskén; vart ni än må vara, ska ni vända era ansikten (under Salat) emot den. På så sätt kommer människorna inte att ha något argument emot er, förutom de som överträder ibland dem. Frukta inte dem, utan frukta Mig i stället. Jag kommer då att fullända Mina välsignelser över er, så att ni må bli vägledda.

[2:152] Ni ska minnas Mig, så att Jag må minnas er, och var tacksamma gentemot Mig; var inte otacksamma. [2:153] O ni som tror, sök hjälp genom ihärdighet och Kontaktbönerna (Salat). GUD är med dem som ihärdigt håller ut.

[2:158] Safa's och Marwah's små runda kullar tillhör de riter som fastställts av GUD. Den som iakttaer Hajj eller `Umrah begår inget fel genom att färdas avståndet dem emellan. Om någon frivilligt erbjuder mer rättfärdiga verk, är GUD Tacksam, Allvetande.

[2:159] De som döljer våra uppenbarelser och vår vägledning efter att ha förkunnat dem för människorna i skriften, fördöms av GUD; de fördöms av alla som fördömer.

[2:160] Vad gäller de som ångrar sig, omformar sig, och som förkunnar, räddar Jag dem. Jag är Frälsaren, Barmhärtigast.

[2:161] De som inte tror, och som dör som icke troende, har ådragit sig fördömelse från GUD, änglarna, och alla människor (på Domedagen).

[2:163] Er gud är en gud; det finns ingen annan gud än Honom, Barmhärtigast, Nådigast.

[2:164] I himmlarnas och jordens skapelse, i växlingen av natt och dag, i skeppen som färdas på havet till gagn för människorna, i vattnet som GUD sänder ner från skyn för att återuppliva död jord och för att sprida alla sorters varelser i den, i manipulationen av vindarna, och i molnen som placerats mellan skyn och jorden, finns nog med bevis för människor som förstår.

[2:165] Trots det sätter vissa människor upp idoler som de mäter med GUD, och älskar dem som om de vore GUD. * Om iranier som älskar sina imamer och vill dö för dem. De som tror älskar GUD mest. Om bara de som överträder kunde se sig själva när de ser straffet! De kommer då att inse att all makt tillhör endast GUD, och att GUDs straff är fasansfullt.

[2:167] De som var anhängare kommer att säga, "Om vi får en chans till, kommer vi att avvisa dem, precis som de avvisat oss nu." På så sätt visar GUD dem att konsekvenserna av deras gärningar inte är någonting annat än ånger; de kommer aldrig att komma ut ur Helvetet.

[2:172] O ni som tror, ät från de goda ting vi gett er, och tacka GUD om ni verkligen dyrkar endast Honom.

[2:173] Det enda Han förbjuder er, är att äta av djur som dör av sig själva (utan mänsklig inblandning), blod, köttet på grisen, och djur som dedicerats till annat än GUD. Om någon tvingas (äta dessa) utan ondska eller avsikt, ådrar han sig ingen synd. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[2:174] De som döljer GUDs uppenbarelser i skriften i utbyte mot en ringa materiell förtjänst, slukar endast ner eld i sina bukar. GUD kommer inte att tala till dem på Återuppståndelsens Dag, ej heller kommer Han att rena dem. De har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[2:176] För GUD har uppenbarat denna skrift, bärande på sanningen, och de som ifrågasätter skriften är de ivrigaste motståndarna.

[2:185] Ramadan är den månad under vilken Koranen uppenbarades, för att förse människorna med vägledning, tydliga läror, och lagboken. De ibland er som bevittnar denna månad ska fasta däri. De som är sjuka eller reser får använda sig av lika många andra dagar i stället. GUD önskar bekvämlighet för er, inte svårighet, så att ni ska kunna uppfylla era förpliktelser, och prisa GUD för att ha väglett er, och för att uttrycka er tacksamhet. * Gud önskar inte svårighet för religion, men imamer hittar på hadither och belastar muslimer med sina lagar. Därför kristna, enligt Koran, har fått makt över de otroende tills världens ände.

[2:186] När Mina tjänare frågar er om Mig är Jag alltid nära. Jag besvarar deras böner när de ber till Mig. Människorna ska besvara mig och tro på Mig för att vägledas.

[2:189] De frågar dig om månens faser! Säg, "De förser människorna med en anordning att mäta tiden med, och avgör den rätta tiden för Hajj." Det är inte rättfärdigt att inte vara rättfram;* Rättfärdighet uppnås genom att upprätthålla budorden, och genom att vara rättfram. Ni ska iaktta GUD, så att ni må lyckas.

[2:190] Ni får slåss för GUDs sak mot dem som attackerar er, men ni ska inte attackera. GUD älskar inte de som attackerar.

[2:194] Under de Heliga Månaderna får angrepp bemötas med ett likvärdigt gensvar. Om de attackerar er, får ni slå tillbaka genom att utsätta dem för ett likvärdigt straff. Ni ska iaktta GUD, och var medvetna om att GUD är med de rättfärdiga.

[2:195] Ni ska spendera för GUDs sak; men kasta er inte självmant in i fördärvet. Ni ska vara barmhärtiga; GUD älskar de barmhärtiga.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar