måndag 4 juli 2011

Sure 38, fortsättning - del 9

I Guds Namn, Allt, Över Allt, Överallt Och Ännu Ytterligare


Men först en bekräftat hadith om en intressant person, Daniel om påminner om hur ”tegelsten” fungerar i Koran :    
Daniel, kap 2 :

20.
Daniel hov upp sin röst och sade: "Lovat vare Guds namn från evighet till evighet! Ty vishet och makt höra honom till.  
21.
Han låter tider och stunder omskifta, han avsätter konungar och tillsätter konungar, han giver åt de visa deras vishet och åt de förståndiga deras förstånd.  
22.
Han uppenbarar det som är djupt och förborgat, han vet vad i mörkret är, och hos honom bor ljuset.  
23.
Dig, mina fäders Gud, tackar och prisar jag för att du har givit mig vishet och förmåga, och för att du nu har uppenbarat för mig det vi bådo dig om; ty det som konungen ville veta har du uppenbarat för oss."  
24.
I följd härav gick Daniel in till Arjok, som av konungen hade fått befallning att förgöra de vise i Babel; han gick åstad och sade till honom så: "De vise i Babel må du icke förgöra. För mig in till konungen, så skall jag meddela konungen uttydningen."  
25.
Då förde Arjok med hast Daniel inför konungen och sade till honom så: "Jag har bland de judiska fångarna funnit en man som kan säga konungen uttydningen."  
26.
Konungen svarade och sade till Daniel, som hade fått namnet Beltesassar: "Förmår du säga mig den dröm som jag har haft och dess uttydning?" 
27.
Daniel svarade konungen och sade: "Den hemlighet som konungen begär att få veta kunna inga vise, besvärjare, spåmän eller stjärntydare meddela konungen.  
28.
Men det finnes en Gud i himmelen, som kan uppenbara hemligheter, och han har låtit konung Nebukadnessar veta vad som skall ske i kommande dagar. Detta var din dröm och den syn du hade på ditt läger:  
29.
När du, o konung, låg på ditt läger, uppstego hos dig tankar på vad som skall ske i framtiden; och han som uppenbarar hemligheter lät dig veta vad som skall ske.  
30.
Och för mig har denna hemlighet blivit uppenbarad, icke i kraft av någon vishet som jag äger framför alla andra levande varelser, utan på det att uttydningen må bliva kungjord för konungen, så att du förstår ditt hjärtas tankar.  
31.
Du, o konung, såg i din syn en stor bildstod stå framför dig, och den stoden var hög och dess glans övermåttan stor, och den var förskräcklig att skåda.  
32.
Bildstodens huvud var av bästa guld, dess bröst och armar voro av silver, dess buk och länder av koppar; dess ben voro av järn,  
33.
dess fötter delvis av järn och delvis av lera.  
34.
Medan du nu betraktade den, blev en sten lösriven, dock icke genom människohänder, och den träffade bildstoden på fötterna, som voro av järn och lera, och krossade dem.  
35.
Då blev på en gång alltsammans krossat, järnet, leran, kopparen, silvret och guldet, och det blev såsom agnar på en tröskloge om sommaren, och vinden förde bort det, så att man icke mer kunde finna något spår därav. Men av stenen som hade träffat bildstoden blev ett stort berg, som uppfyllde hela jorden.  
36.
Detta var drömmen; och vi vilja nu säga konungen uttydningen:  
37.
Du, o konung, konungarnas konung, åt vilken himmelens Gud har givit rike, väldighet, makt och ära,  
38.
och i vilkens hand han har givit människors barn och djuren på marken och fåglarna under himmelen, varhelst varelser bo, och som han har satt till herre över allasammans, du är det gyllene huvudet.  
39.
Men efter dig skall uppstå ett annat rike, ringare än ditt, och därefter ännu ett tredje rike, ett som är av koppar, och det skall råda över hela jorden. 
40.
Ett fjärde rike skall ock uppstå och vara starkt såsom järn, ty järnet krossar och sönderslår ju allt; och såsom järnet förstör allt annat, så skall ock detta krossa och förstöra.  
41.
Men att du såg fötterna och tårna vara delvis av krukmakarlera och delvis av järn, det betyder att det skall vara ett söndrat rike, dock så att det har något av järnets fasthet, ty du såg ju järn vara där, blandat med lerjord.  
42.
Och att tårna på fötterna voro delvis av järn och delvis av lera, det betyder att riket skall vara delvis starkt och delvis svagt.  
43.
Och att du såg järnet vara blandat med lerjord, det betyder att väl en beblandning där skall äga rum genom människosäd, men att delarna likväl icke skola hålla ihop med varandra, lika litet som järn kan förbinda sig med lera.  
44.
Men i de konungarnas dagar skall himmelens Gud upprätta ett rike som aldrig i evighet skall förstöras och vars makt icke skall bliva överlämnad åt något annat folk. Det skall krossa och göra en ände på alla dessa andra riken, men självt skall det bestå evinnerligen;  
45.
ty du såg ju att en sten blev lösriven från berget, dock icke genom människohänder, och att den krossade järnet, kopparen, leran, silvret och guldet. Så har en stor Gud uppenbarat för konungen vad som skall ske i framtiden, och drömmen är viss, och dess uttydning är tillförlitlig." 




Och en liten erinran, igen:

Jesus  (I betyder Ni):

"Tagen eder till vara för att öva eder rättfärdighet inför människorna, för att bliva sedda av dem; annars haven I ingen lön hos eder Fader, som är i himmelen.  
2.
Därför, när du giver en allmosa, så låt icke stöta i basun för dig, såsom skrymtarna göra i synagogorna och på gatorna, för att de skola bliva prisade av människorna. Sannerligen säger jag eder: De hava fått ut sin lön.  
3.
Nej, när du giver en allmosa, låt då din vänstra hand icke få veta vad den högra gör,  
4.
så att din allmosa gives i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, vedergälla dig.  
5.
Och när I bedjen, skolen I icke vara såsom skrymtarna, vilka gärna stå i synagogorna och i gathörnen och bedja, för att bliva sedda av människorna. Sannerligen säger jag eder: De hava fått ut sin lön.  
6.
Nej, när du vill bedja, gå då in i din kammare, och stäng igen din dörr, och bed till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, vedergälla dig.  
7.
Men i edra böner skolen I icke hopa tomma ord såsom hedningarna, vilka mena att de skola bliva bönhörda för sina många ords skull.  
8.
Så varen då icke lika dem; eder Fader vet ju vad I behöven, förrän I bedjen honom.  
9.
I skolen alltså bedja sålunda: 'Fader vår, som är i himmelen! Helgat varde ditt namn [1];  
10.
tillkomme ditt rike; ske din vilja, såsom i himmelen, så ock på jorden;  
11.
vårt dagliga bröd giv oss i dag;  
12.
och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro;  
13.
och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo.'  
14.
Ty om I förlåten människorna deras försyndelser, så skall ock eder himmelske Fader förlåta eder;  
15.
men om I icke förlåten människorna, så skall ej heller eder Fader förlåta edra försyndelser.  
16.
Och när I fasten, skolen I icke visa en bedrövad uppsyn såsom skrymtarna, vilka vanställa sina ansikten för att bliva sedda av människorna med sin fasta. Sannerligen säger jag eder: De hava fått ut sin lön.  
17.
Nej, när du fastar, smörj då ditt huvud och två ditt ansikte,  
18.
för att du icke må bliva sedd av människorna med din fasta, utan allenast av din Fader, som är i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, vedergälla dig.  

---------------------------------------------------------------------
Sure 38, fortsättning :

Maxwells ekvationer förutsäger att ljusets v alltid var lika stor, oberoende av ljuskällans v. Av detta följer att om en oriktade ljusplus skickas ut vid en given tidpunkt och från en given punkt i rummet, kommer den med tiden att sprida ut sig som en ljusklot, vars storlek och läge är oberoende av ljuskällans v. 

Enisten:  gravitationen var inte en kraft i stil med andra krafter, utan är en konsekvens av det faktum att rumtiden inte är platt. Den är krökt av fördelningen av massa och energi i den. Himlakroppar som jorden tvingas inte att kretsa i sina banor av en kraft som kallas gravitation, de följer i stället den rakaste möjliga bana i det krökta rummet, den geodetiska bana. En geodetisk bana är den kortaste (eller längsta) vägen mellan två närliggande punkter.  (Kan våg/ ljus med högre E överkomma denna geodetiska banan? Kan svarta hålet övervinna den geodetisk banan?  Om en kropp faller in i ett svarthål, kan dett betyda att den har/håller på att övervinna ”sin” geodetisk banan?  )   I den allmänna relativitetsteorin följer himlakroppar alltid räta linjer i det fyrdimensionella rummet, men dessa verkar för oss i vårt tredimensionella rum att gå i krokiga banor. Det är ungefär som att titta på markskuggan från ett plan som flyger över kuperad träng. Trots att planet flyger rätlinjig i det tredimentionella rummet, följer skuggan en krökig bana på den tvådimensionella marken, sid 42. (Hmmmm... )

Ljusstrålar böjs av gravitationsfältet. Teorin förutsäger t ex att ljus- konerna från punkter nära solen pga solens massa borde böjas en smula inåt.  Stjärnljuset böjs av solen.

En annan av den allmänna relativitetsteorins förutsägelse är att tiden tycks gå långsammare i närheten av en massiv kropp, som t ex jorden. Det beror på att det finns ett samband mellan ljusets E och dess högre frekvens, f.  När ljuset färdas uppåt i jordens gravitationsfält,   (rumtids böjning )  förlorar den E och därmed minskar f ( det innebär att tiden mellan en vågkam och nästa vågkam ökar).      


För någon som befinner sig högt upp, verkar det som allt som sker där nere tog längre tid (se Koran). Denna förutsägelse prövades 1962  mha  två mycket noggranna klockor som hade monterats högst upp och längs ned i ett vattentorn. Klockan som befann sig längst ned visade sig gå något långsammare. Skillnaderna mellan klockors gång på olika höjder över jordytan har nu fått en avsevärd praktisk betydelse för de mycket noggranna navigationssystem som grundas på signaler från satelliter, annars den beräknade positionen bli fel med flera kilometer, Sid 45.
( Men om ljusets v har inte ändrats och bara E har minskas, hur kommer det sig att  man uppfattar tiden att går långsammare, där nere?   Om f går mot noll då? Betyder det att den nedre klockan står still?   Eller kanske tidsskillnaden är ett mått på rumtidens krökning, ju längre in i jorden ( gravitation ) desto mer krökning  ( eller fast som i ett elektromagnetisk fällt) angriper? 
Vad händer om en ljusstråle (himla kropp) som står i andra sidan av universum färdas mot jorden, (vi bortser från alla andra himlakroppar och dess verkan på ljusstrålen)?    Om den har en krökig bana ( som ett ellips och jorden står på randen av ellipsen):
först skulle vi (in)se att den som att den acceleras (långsamt) sedan börjar den få ett ganska konstant v (lyser med konstant luminans) , men i slutänden då? Kommer vi uppfatta att den acceleras mot oss?  Den kommer att ännu mera lysa fast än dess E har inte ändrats : för den närmar oss, alltså vi kan se den tydligare. Men om dess E ökas också på grund av gravitations fältet, kommer den att lysas eller den blir ”osynlig”? Hmmmmm...  
Om ljuset har saktat ner sig ( på grund av gravitationen) för att inte lysa lika mycket (men eftersom den närmar sig jorden då vi ser den tydligare) , detta betyder:
ljuset har inte lika mycket hastighet i hela sin livstid och kommer att träffa inte jorden i ett exakt bestämd tid? Hmmmm...  
Eller kanske vi ser den lysa starkare på grund av sin närmande (!)  men då den är närmare än vad vi tror(!), eller? )  ).  

Relativitetsteorin: rum & tid dynamiska storheter. När en kropp rör sig eller en kraft verkar, påverkar de rummets & tidens krökning - & rumtidens struktur påverkar i sin tur hur kroppar rör sig och hur krafter verkar. Rummet & tiden inte bara påverkar, utan påverkas  också själva av allt som händer i universum.

Den skenbara ljusstyrkan hos en stjärna beror på 2 faktorer: hur mycket den utstrålar ( dess luminositet) och hur långt bort från oss den befinner sig. För den närbelägna stjärnor kan vi mäta den skenbara ljusstyrkan & avståndet, & kan sedan räkna ut luminositeten. Om vi omvänt kände till luminositeten hos stjärnor i andra galaxer, skulle vi kunna räkna ut avståndet till dem om vi mätte den skenbara ljusstyrkan. Vi bor i en galax som är omkring 100 000 ljusår i diameter & som sakta roterar, stjärnorna i spiralarmarna roterar kring centrum i en takt av ett varv på några 100 miljoner år. ( Fråga: betyder det att vår galax är konformat och spiralerna visar att stjärnorna faller in i centrumet? )

Newton upptäckte att om solljuset får gå igenom ett triangelformat glasstycke, ett prisma, uppdelats ljuset i sina komponentfärgar ( sitt spektrum ), precis som i en regnbåge.

( Fråga: Kan en rymdpilot se regnbågens färgspektrum åt andra hållet? Med andra ord det blåa ljuset böjs mindre än den röda våglängden? Om det är så då den röda vågen har ju lägre f  ( E ) och borde påverkas ännu mera av gravitationsfältet , rumtid krökningen!? Ju högre gravitation ( magnetfält) desto mer inverkan på f ( E ), eller? Med andra ord : klockan under jorden kommer att gå ännu långsammare om man skulle se den med en rött ljus, eller?  Betyder det: om vågens f  går mot noll då den inte kommer alls att påverkas av rumtid böjning, eller kanske tvärtom? Eller kanske om f  går mot noll då det betyder att ljuset kommer att stanna någonstans  ( alltså vågen, ljuset har övergått till infrarött, alltså det kan finnas något därute men vi inte ser den?) ) , ifall gravitationen eller magnetfälten är tillräcklig stor?  (Kanske  den röda synliga vågen, definierar den synliga ljusets v, minima?   Om ljusets E som går uppåt vinkelrätt mot jordens centrum förlorar sin E (och kanske om den våg som har större E förlorar störst sin E): betyder det att de avlägsna stjärnor som utstrålar den blåa ljuset ligger mycket närmare än vi tror eller tvärtom? Eller kanske de syns inte på grund av att de har ultraviolett strålning?  Betyder det att om man mäter de två klockorna igen (med olika ljusspektra, blå och röd) : kommer att deras skillnad minskas?    En sak jag är säker på (runt 91,2 %) : om en människa flyger fortare än ljuset då hon ser inga ljus omkring sig, allt är svart; för alla ljus faller in i hennes rumtid böjning och passerar henne utan att ge till känna. 

Och en sak till:  upprörd – någon -  väldigt:  
-         Varför  ”Bumble Boogie” ( http://www.youtube.com/watch?v=Ucn-qRsGXII )  är så kort?! Bara 3 minuter!!! Tänk dig!! Man föreställer sig att flyger mot det svartahålet; för att beskåda den himmelrikes under , och då musiken saktar ner, och då man stannar och klär av sig för att sedan hoppa upp och ned för att sedan medvetet starta rusa mot svarta hålet  för att sedan störta med huvudet före ( ifall om huvudet först ska slitas & då man känner ingen smärta), men då kanske upptäcker man kan inte ramla ner omedelbar i djupet för att man måste följa sin bana!?) men när man har närmat sig öppningen då man får en bitande is dusch: Bumble Boogie är slut, hallooo där !  Bumble Boogie är skapad för vara runt 30 minuter, för att innehålla gospelmusik, gitarr, orkester, hardrock, och jazz som ” Göta river jazzmen - Guds vandringsmän ”,  och det går bra om ”Zbigniew Preisner” är med, men är ingen krav så länge...  ) 

Fortsättning kommer om Gud vill












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar