torsdag 12 augusti 2010

Den 31:e Sure: ”Logman”

Många Visdomsord, eller aforismer var / är relaterade till Logman eller Luqman.

[31:0] I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste

1 - ALM : Dessa (är) Rättfärdiga*,

* Översättning av Mohsenin: Rättfärdiga, De som sysslar med goda gärningar (Mohsen) , välgörare…

2 – Ur Visdom Skriften*, Verser Dessa**,

* Koran Majid: Tora, bibeln, Koran…
** ”Dessa Verser”! Inte andra Hadither som imamer:
[114: Hela sure] I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste; Säg: Jag söker skydd hos människornas Herre; Människornas Kung; Människornas gud; Från det onda av lömska viskningar; Som viskar in i människornas bröst; Vare sig de är av Jinner eller människor.


3 - Välsignade Och Vägleda, De Rättfärdiga,


4 - Tillbedjan Deras Värna, Och Välgörenhet De Bekosta, Och Se Emot ”Ända”*,

* Ända: Det sista tiden.


5 - Från Herren* Dessa Äro Vägleda, Och Dessa Till Blomstra,

* Änglar och profeter som sjunger, vem ska leda symfoni, orkesterverket?


6 – Och De Som Människa, ”Tomt Hadith”* Väl Förvärva, Undan Allahs Stig Lik Ovetna, Till Vilseföra, Och Lik Skämt Dessa Taga, Åt Dem Förnedrande Plåga!,

* Hadith betyder berättelse, historia. Denna Koran är Hadith enligt Koran. Tomt eller meningslöst Hadith är berättelse om andra imamer, om man påstår att Guds ord i Bibeln och Tora har ändras då det är tusen gånger enklare för Satan att ändra på imamernas Hadither för de är inte Guds ord. Koranens Hadither är vägledande: ”Om Mohammads fick råd ”man” ska inte berätta om ”mörka” historier då man kan inte lära sig av historien: ” [66:0 - 1] I Guds namn, Barmhärtigaste, Skonsammaste. O du profet, varför förbjuder du det som Gud gjort lagenligt, bara för att förnöja dina fruar? Gud är Förlåtande, Barmhärtigast.” och så vidare”.

7 - Och Då Verser Våra, Uppläsas För Ena, Arrogant Han Lik Bortvända, En Som Kunna Ej Höra, Likaså Hans Både Öra, Då Gratulationen Du Ska Uppläsa: “Vitet Äro Smärtsamma!”,


8 - De Till Troende Och För Rättvisa, Gårdar Lik Lycksaligheterna,

9 – ”Bo Däri I Eviga, Efter Guds Löfte Till Sanna”, ”Och Han* Kära Kloka:”,


* Imam Zaman

10 – ”(Gud) Skapade Himlarna”, ”Förutom Döp Du Skåda, Och I Jorden Kasta, Fall Ska Med Dig Skaka, Och Alla Levande Till sända”, Och Vi* Från Himlen Vatten** Nersända, Och Odlar Däri Av Varje, Par*** Som Generösa,

* Änglar
** Döpa till det sanna
*** Par alltså betyder inte bara blommor enligt vissa översättningar, det är också man och hustrun. Det är också Profeter, Änglar ( i enlighet med Guds vilja) som ska skicka Änglar i par som gratulerar både de rättfärdiga och tyranner och så vidare.

11 - Sådana Gud Skapa, Låt Skådas Vad Han Utan Honom (Gud) Skapa, Utöver Förtryckarens Egen Falla!, Till Uppenbara!,

12 – Åt Luqman Visdom Vi Till Skänka, Till Gud Han Tacka, Och Tackande Han Vara, Åt Sin Själ Till Tacka, Och Till Dem Som Förneka: “Guds Ära Äro Rik Berömda!”,

13 – Och Luqmans Uppmana, Sin Son Med Nämna: “Min Son, Vid Sidan Om Gud Ej Avguda, Avgudande En Stor Orättvisa”,

14 - Och Om Föräldrarnas Testamente Åt Människa: “Mor Honom Bära”, ”Och Vanmakt Åt Den Hjälplöse* Och De Till Avskiljning Under Två År!”, ”Tills Destinationen Tacka Mig, Och Föräldrarna!”,


* Tyranner
(Nuvarande översättning gäller också för Koran är ju på arabiska: [31:14] Vi ålade människan att hedra sina föräldrar. Hans mamma bar på honom, och lasten blev tyngre och tyngre. Det tar två år innan avvänjning. Ni ska vara tacksamma gentemot Mig, och era föräldrar. Till Mig är ert slutliga öde.)


15 - ”Och Även De Sträva, Dig Till Avguda:”, ”Ej Kunskap Du Besitta, Dem Ej Lyda!, Och Förfoga Över Världen Lik Ansedda*!, Och Följ Banan** Tills Vända, Tills Sedan Till Återvända**, Då Jag Ska Beskriva, Om Din Göra!”.


* Kända, berömda profeter. [42:15] Detta är vad du ska predika, och upprätthåll ihärdigt det du beordrats göra, och följ inte deras önskemål. Och förkunna: Jag tror på alla skrifter som sänts ner av Gud. Jag beordrades att döma ibland er rättvist. Gud är vår Herre och er Herre. Vi har våra gärningar och ni har era gärningar. Det finns ingen otalt mellan oss och er. Gud kommer att sammanföra oss alla tillsammans; till Honom är det slutliga ödet.

** Två år

16 - “Min Son: Likaså Tyngden* Allena Senap Gröda, Odlade Säd I En Klippa, Eller Vid Jorden Eller Vid Himlarna, Medelst Gud Ankomma, Guds Stöna*!, Sakkunnige Mjuke:”,

* De som kan fysik vet vad det innebär. Alltså: Gud (allsmäktige – allvetande) är så snäll att Hans varning (påminnelse, ta örat) rör upp och ner (gravitation) en senap säd under en mikro millimeter eller nanometer.


17 - “Min Son: Upphöj Prisa*, Och Till Ansedda** Uppmana, Och Däremot Undan Den Förneka ***, Och Tolerera Det Dig Drabba, Därefter Säkert Beslutsam Om Ärendena!”,

* Prisa, be, lovorda bara Skaparen.

** Uppmana till de välkända, rättfärdiga, berömda gärningar alltså profeternas gärningar:
1- Noak som respekterade sin sons beslut och tvingade inte honom in i båten: ” Inga piskande eller tvång även för sin son, eftersträva efter den fri viljan, skaffa sig smärta i hjärtan och ögon för den fria viljan, för jorden ska bära dina tårar: [54:12-14] Och Oss Brast Jordens Ögonen, Vatten Bemötande, Tills Befallningens Tillmötesgående, Och Honom Själv Bärande, I Brädor Och Framdrevande, Färden Jämte Ögonen, Viten Till De Förnekade” .

2- Lot som varken dödade eller straffade eller frånskildes från sin fru som umgicks med homosexuella: ”Påminnelse till andra, hela vägen ändå in till sista, inga piskande, fängslande av sin egen fru”. Det är Bara Gud som straffar de som förnekar: [14:28] Har du lagt märke till de troende som besvarade Guds välsignelser genom att inte tro, och på så sätt drog olycka över sina egna familjer?

3- Moses som först litade på sin bror och sedan förlåt honom och andra: ”Alla oskyldiga tills motsatsen är bevisat, sedan förlåtelse åt de beklagande, inga piskande”: [5:32] På grund av detta fastställde vi för Israels Barn, att för den som mördar en person som inte begått ett mord eller hemska brott, ska det vara som om han mördat alla människor. Och för den som skonar ett liv, ska det vara som om han skonat livet på alla människor (inga politiska fångar). Våra budbärare gick till dem med tydliga bevis och uppenbarelser, men de flesta av dem efter allt detta överträder ändå.

4 – Joseph (Yusuf) som benådade sina bröder: ”Att skaffa sig rikedom och ära ty Gud ger tio gånger mer om man förlåter, inga piskande”. Lever Fransmännen med historia? Spottar de på Tyskar? Eller de både lever med ära tillsammans utan olja och är tusen gånger mer välsignade av Iran ? Anklagar indien England? : [9:15] Gud kommer också att avlägsna vreden från de troendes hjärtan. Gud räddar vem Han vill. Gud är Allvetande, Visast. [9:15] Gud kommer också att avlägsna vreden från de troendes hjärtan. Gud räddar vem Han vill. Gud är Allvetande, Visast. [2:268] Djävulen lovar er fattigdom, och uppmanar er att begå ondska, medan Gud lovar er förlåtelse från Honom, och nåd. Gud är Frikostig, Allvetande.

5 - Abraham slog sönder gestaltade avgudar men slog inte någon i ansikte: ”Behärskande omsorg för de vilsekomna, inga piskande eller politiska fångar, hade Mohammad politiska fångar?”. [3:79 -80] Aldrig skulle en människa som Gud välsignat med skriften och profetskap säga till människorna: ”Ni ska IDOLISERA mig vid sidan av Gud.” Men i stället: ”Hänge er själva totalt till ENDAST er Gud”, enligt SKRIFTEN (Koran och inga andra Hadither, ska man både piska och fängsla? Står någonstans i Koran att man ska fängsla otroende? Hur många år ska en oliktänkande sitta i fängelse enligt Koran eller Har Ni en annan Bok som följer?) ni predikar och lärorna ni lär er. Ej heller skulle han säga till er att idolisera änglarna och PROFETERNA som härskare (Alltså Imam Zaman är INTE härskare då behöver han inte heller någon ERSÄTTARE eller hur?). Skulle han uppmana er att inte tro efter att ni har Saluterat er?

6 – Mohammad som hade makten över dem ( Som började kriga, för enligt Koran man ska inte börja krig) som besegrades men förlåt de som hade ändå dödat hans soldater och släkter: ” I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste, Den Förlåtande, Den Medlidsammaste…”. Och inga hat eller vedergällning: ”Vad hände med Japan efter andra världskriget? Är De USA:s allierade eller ligger i krig stigen? Lever de på historia, är fattiga eller har de lärt sig av historia och blivit välsignad av Skaparen?”. [9:107] Det finns de som missbrukar moskéerna genom att utöva idoldyrkan, skilja de troende åt, och förse de som motarbetar Gud och Hans budbärare med bekvämlighet. De svär högtidligt: "Våra intentioner är hederliga!" Gud vittnar om att de ljuger.

7 - Jesus som köpte sina lärjungars (De som förnekade honom under korsfästet) & andras synder, inga piskande, bara leende åt Guds barn: Salam vare med dig (As- Salamo Aliekom) till utmaningar enligt Koran. Har Ni inte köpt Era barns småfuskande, slarvande någon gång med leende? Hur kändes det i hjärtat? Har Ni inte medvetet blivit ”lurade” då Ni har köpt varor ”överpris” från fattiga, nödställda för att hjälpa dem? Är det inte ett sätt att förlåta och hjälpa? Hur många människor finns det att inte sett ”mellan fingrarna” (blundat för andras särdrag) då och då?

*** Var tyst så länge

18 – ”Och Ej Svälla Kinden* För Människa, Och Ej Ströva Uppeggad På Jordyta, För Gud Ogilla, Alla De Skrytaktiga Stolta”,

* Då barnen äro sura och tjura, dess kinder vore svullna! (Bache Bogz Nakon på persiska)

19 – Och Självbehärska* Vara Min Tycka:, ”Från Det Röstet** Utantveka, Som Röster*** Förneka, Rösten Låter Som Åsna”,

* [3:200] O ni som tror, ni ska vara ihärdiga, ni ska hålla ut, ni ska vara förenade, ni ska iaktta Gud, så att ni ska kunna lyckas.

** Tal.
*** Röster, omröstningar (som också står i Koran, ”Moshvarat” på arabiska), alltså man ska inte ensam bestämma över allt.


20 – ”Ej Du Skådat, Dig Gud Utsätta*?, Vad I Himlarna, Och Vad I Jorden?, Och Välsignelse Dig Skänka, De Synliga Och Innersta**”, Och Folk Somliga, Om Gud Tvista:, ”Förutan Vetande, Och Utan Vägledning **, Och Utan Lysande Boken!”***,

* Synliga Och Innersta: Ögon, öron, hjärta, hjärna och så vidare. Men inte osynliga eller gömda enligt vissa översättningar för osynliga eller gömda ingår ju i himlarna och jorden!

** Lyssnar inte på varnaren.
*** Läser inte Guds bok. [17:82] I Koranen sänder vi ner botemedel och nåd för de som tror. Samtidigt ökar det endast ondskan hos de som överträder.


21 – Och Då Åt Dem Tillsäga: ”Guds Sände Må Ni Följa!*”, Deras Yttra: ”Men Det Våra Fäder Funna, Vi Följa!”, ”Vore Satans Inbjudan Din Tyda!”, Dem Till Plågans Flamma!”,


* Alltså man tvingar inte någon något, annars de förnekande skulle hamnat i fängelse och då man kunde inte svara tillbaka ärligt, alltså de som tvingar folk på religion är hycklare och dessutom gör folk till hycklare. (Men Ni skall icke låta kalla eder Rabbi, ty EN är Er Mästare, och Ni är alla bröder. Matteus 23:8)
[90:8 -18]”Erbjöds Han Inte Ögonen, I Par?”, ”Och Tungomål Och Läppar, I Par?”, ”Och Vägledde Honom I Finnstigar, I Par?”, ”Du Åt Besvär, Ingalunda I Rusar!”, ”Och Vad Är Det, Det Besvär?”, BEFRIA Halsen,
Eller Giva Maten, I Den Hunger Dagen, Föräldralöse, I Den Närbelägen, Eller Nödställde, Lik Dammfyllde,
Då Var Det, De Som Trodde, Och Uppmanar Varandra Till Tålamod Och Uppmana Varandra Till Snällhet,
Dessa Stammar Till Högra Sidan. [6:82] De som tror och inte förorenar sin tro med GRYMHET (Vad händer med politiska fångar eller deras släkt?), har förtjänat de perfekta tryggheterna och de är verkligt vägledda.

** Fri vilja, inga piskande, inga tvång, inga politiska fångar. Vad är man rädd för då man äger Koran i sin högra hand?

22- Och Åt Gud Vilka Sitt Ansikte Freda*, Och De Vilka Välgöra, Greppet Förlora**, De Oskiljaktiga Hoppknyta ***, Och Åt Gud Ärendena, Alla Yttersta****,


* Freda eller trygga eller leverera är rätta men det mest korrekta är freda: [92:18 - 20] Men Vilka Sina Rikedom, Lik Allmosa Bärande, Och Inte Ville Belönad, Av Sin Skänkande, Förutom Sina Ansiktes Leende, Mot Herren Den Överste.

** Sluta göra som sina föräldrar eller andra vilseledda människor.

*** Sluta dela på Guds religion för de som kallar sig ”rättrogen” (Momen på arabiska) är förenade med varandra och ska inte kalla sig shiiter eller sunniter eller annat: [61:4] Gud älskar de som kämpar för Guds sak förenade i en kolumn, som tegelstenarna i en vägg. Och [14:28] Har du lagt märke till de troende som besvarade Guds välsignelser genom att inte tro, och på så sätt drog olycka över sina egna familjer? [3:103] Ni ska klamra er fast vid Guds rep, allihop, var inte åtskilda. Ni ska minnas Guds välsignelser över er - ni brukade vara fiender och Gud förenade era hjärtan. Av Guds nåd blev ni bröder. Ni stod på kanten av en eld grop och Gud räddade er från den. Gud förklarar på så sätt Sina uppenbarelser för er, så att ni ska kunna vägledas.

**** Sista tiden,

23 – Och Vilka Som Förnekande: ”Lyd Ej Sörjande Över Deras Förnekelse!, Till Oss De Äro Återvändande, Om Deras Verk Vi Informerande”, Bröstens Sinne Gud Allvetande,


24 – ”Åt Dem Någorlunda Välbefinnande, Åt Dem Vi Givande, Sedan Framförande, Dem Till Trögflytande Plågande*”,


* [51:0 - 14] I Guds namn, Den Barmhärtigaste, Den Nådigaste, Vid vindarnas Fladdrande, Regnarnas Bärande,
Kommenderas Fördelande, Lovordets Inträffande, Domedagens Förverkligande, Vid Skyn Som Fullskapande,
Om Sanningen Tvistande, De Avvikarna Som Avvikande, Ve Dem Förvanskande, Hänsynslösa Dem Trevande,
Domedagens Desillusionerade, Åt Glöden Äro Presenterande, Vedergällningens Förtärande, Det Ni Odlade Utmanande.


25 – Även Om Dem Du Som Utfrågande: ”Himlarna och Jorden, Vems Skapande?”, ”Guds” Deras Yttrande, Säg: ”Gud Till Lovsjunga!”, Men de Flesta Ej Vetande,


26 – Åt Honom* Vad I Himlarna Och Jorden**, Guds Stöna!, Han Rikaste*** Lovprisade!,

* Imam Zaman, för det är Gud som skapar! Och Gud är rikaste!
** Änglar och de andra.

*** Rik, fri av alla behöv.

27 – Än Alla I Jordens Pennor Av Träden, Och Förlängs Haven, Ännu Från Sju Segelsträcken*: ”Vad Tryta Guds Ord?!”, Guds Stöna! Kloke Kära:,

* Sju universum.

28 – Vad Han Skapade Dig, Och Inte Återuppstod Dig:, ”Utom En Upphöjning, Och Ende”, Guds Stöna!, Hörande Skådande:,



29 – Har Du Ej Skådat: ”Ifrån Gud Sammanförs Natten I Dagen, Och Sammanförs Dagen I Natten*?”, Förlöjligas Solen och Månen**, Vågade Varenda En, Tills Tiden Bliva Namngiven***:, ”Och Guds Stönande****!”, Göra Det Du *****! Sakkunnige:,


* Det kan betyda också att det ljusa dagen blir mörk av molntäcke eller tvärtom då det åskknalls under natten. Eller: ”dolda avslöjas” eller ”sanningen döljs”. Eller det blir orosmoln i lyckliga tider eller tvärtom.

** Ordspråk: Man hånar ett och annat, som att håna Guds tecken, uppenbarelser.

*** Man ska inte sörja över de fördömda.
**** Ordet för ”Timmen” kommer från Gud.

***** 10 – ”(Gud) Skapade Himlarna”, ”Förutom Döp Du Skåda, Och I Jorden Kasta, Fall Ska Med Dig Skaka, Och Alla Levande Till sända”, Och Vi Från Himlen Vatten Nersända, Och Odlar Däri Av Varje, Par Som Generösa,


30 –”Av Gud Detta Tillkomma, Han Är Sanna!”, Och Vad De Åkalla, Vid Sidan Av Honom Till Falska!”, Och Guds Stöna*! Han Enorme Översta:,


* Guds stöna: namnges det sista tiden.

31 – Har Du Ej Skådat: ”Seglas Världsrymden I Havet*, Det Gud Välsignat?, Dig Visas Tecken”, I Dem Finns Tecken, För Varenda En Tålamodige Belåten,

* Havet: Himlen, ingår också vågen, gravitationen.
[53:8-9] Sedan Närmade Sig Seglande, Tills Befann Precis Runt Kanten, Ännu Närmare...



32 – Och Då Svimmande* Vågen** Till Beskugga: ”Gud” Då De Åkalla, Sina Religioner Uppriktiga!, Räckas Då Markyta***, Åt Dem Till Trygga, Somliga Sparsamma****, Och Inga Våra Tecken Till Förneka, Allena Alla Trolöse Svekfulla,

* Dånande: åskknall
** Molnens Våg

*** De som färdas både på havet och havet (rymden).
**** De ger inte bort allmosa: tacksägelse efter påminnelse, räddning.


33 – O Ni Människor Vårdas Ska Herren, På Dagen Lyssna På Uppenbarelserna*:, ”För Hans Son Straffa Ej Fadern, Och Inte (Heller) Ättlingar!”, ”Agar Han (Gud) Någorlunda För Hans Fadern?!”, Guds Löfte Sanna Sannerligen, Tillåt Inte Bedras Av Världsliga Livstiden, Och Inte Bedra Gud Med Stoltheten**!,

* 31 – Har Du Ej Skådat: ”Seglas Världsrymden I Havet*, Det Gud Välsignat?, Dig Visas Tecken”, I Dem Finns Tecken, För Varenda En Tålamodige Belåten,

** 24 – ”Åt Dem Någorlunda Välbefinnande, Åt Dem Vi Givande, Sedan Framförande, Dem Till Trögflytande Plågande*”,



34 – Sannerligen Hos Gud, Vetskap Om Klockslaget Och Ner Skickande, Regnet* Och Vetande, Till Vad I Sköten Och Om Själen** Kännedom, Vad Kommer Att Tjäna, Imorgon, Och Om Själen Kännedom, Långt Ifrån Jorden Omkomma*** , Sannerligen Gud Sakkunnige Allvetande.

* [86:6-8] Av Utskjuten Vatten, Skapade, Utträde Emellan Kärnan, Och Den Sjunkande, Han Säkerligen Kunnige, Honom Återställa,

** Individ
*** Stor naturkatastrof

-------------------------------------------------------------------

Bra översättning webbsida (Koran) på engelska (Shakir bäst!) men inte på persiska, övriga språk en frågetecken!

http://www.guidedways.com/chapter_display.php?chapter=50&translator=7&mac=&show_arabic=1&otherTranslations%5B%5D=2&otherTranslations%5B%5D=5&otherTranslations%5B%5D=4&otherTranslations%5B%5D=3


Bra översättning webbsida (Koran) på persiska:
www.eholyquran.com/Quran/QuFoladvand/FoladvandMenu.htm


Och bra hjälp sida för persiska:
www.behnevis.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar